VoorWaards wil de cadeaubon terug voor mantelzorgers

0
1163
VoorWaards wil dat het college weer cadeaubonnen uitreikt als jaarlijkse blijk van waardering aan de mantelzorgers in de Hoeksche Waard. Met een waarde van tenminste 75 euro en als het kan méér

VoorWaards wil dat het college weer cadeaubonnen uitreikt als jaarlijkse blijk van waardering aan de mantelzorgers in de Hoeksche Waard. Met een waarde van tenminste 75 euro en als het kan méér. Daarnaast vraagt VoorWaards om iets extra’s te doen voor 2022, om zo het ongenoegen te verzachten.

Via een motie wil VoorWaards aanvullend budget vrijspelen om de mantelzorgers met ingang van 2023 met een cadeaubon passend te kunnen belonen. Raadslid Eline Rood: “Het is zo belangrijk dat deze mensen op waarde geschat worden. Een bedrag van €75,- is natuurlijk nog steeds een schijntje als je ziet wat zijn allemaal doen, maar het is een begin.” Ook wil VoorWaards laten nagaan of in 2022 iets extra’s kan worden gedaan. De motie wordt 22 november ingediend en verschillende fracties hebben al aangegeven die te ondersteunen.

Na de Dag van de Mantelzorg op 10 november ontstond er veel ophef onder mantelzorgers en  -ontvangers over de cadeautjes die door de gemeente zijn uitgereikt. Hiermee wilde de gemeente waardering tonen voor hun inzet, maar dat viel bij velen verkeerd. Sommige producten waren (bijna) over de houdbaarheidsdatum heen. In een paar dagen tijd is er een online petitie 400 keer ondertekend waarin gevraagd wordt de mantelzorgers echt serieus te nemen en te waarderen.

VoorWaards is het daarmee eens en vraagt de raad om het besluit uit 2021 om de waardebon af te schaffen terug te draaien. Raadslid Eline Rood vindt het belangrijk dat de gemeente deze fout herstelt. VoorWaards wil dat vanaf 2023 de mantelzorgers weer een waardebon ontvangen van tenminste € 75,-, zoals voorheen. Op die manier bepaalt de mantelzorger zelf hoe hij of zij dat besteedt. Omliggende gemeenten kennen veel hogere bedragen toe, variërend van € 100 tot soms € 200,- euro per jaar. “Het liefste willen we een cadeaubon van 150,- of meer. We vragen het college om voor de raad uit te zoeken wat mogelijk is.”, aldus Rood.

Onder een mantelzorger wordt iemand verstaan die minstens 3 maanden, minstens 8 uur per week, voor iemand zorgt. Dit kan mentale of lichamelijke ondersteuning zijn. Onderzoeksbureau Ecorys heeft in 2021 de waarde van mantelzorg geprobeerd uit te drukken per gemeente. Door de hulp en ondersteuning van mantelzorgers worden miljoenen bespaard in de zorg. Er zijn minder aanvragen voor ondersteuning vanuit de Wmo, zoals huishoudelijke hulp, dan wanneer zij er niet zouden zijn.

De partij wil dat de andere vormen van ondersteuning blijven bestaan, zoals de lotgenotengroep, respijtzorg, logeerzorg en het informatiepunt. Om dat in stand te houden zal er extra geld nodig zijn. Ook wordt gevraagd of er voor dit jaar nog mogelijkheden zijn om de mantelzorgers meer tegemoet te komen. VoorWaards Hoeksche Waard is een lokale partij die zich inzet voor mens, dier en landschap.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.