Oekraïners lijden kou: Johan uit Mijnsheerenland schiet weer te hulp

Sanne Waldekker - Regioverslaggever Rijnmond
6 Min Read
Johan en Elise Kruijthoff uit Mijnsheerenland - Foto Sanne Waldekker
Elektriciteitscentrales, daar hebben de Russen het momenteel bij de oorlog in de Oekraïne op gemunt. Miljoenen Oekraïners worden hierdoor letterlijk en figuurlijk in de kou gezet. Johan Kruijthoff en zijn vrouw Elise uit Mijnsheerenland zijn daarom weer een het inzamelen geslagen. Dit keer gaan er vrachtwagens vol generatoren naar het oorlogsgebied.

“Smerig is het”, zegt Johan hoofdschuddend. “Burgers op dit moment afsnijden van stroom, water en verwarming. In Kiev geven ze volgende week een temperatuur op van -10 graden. Het is nu echt heftig.”
 
Johan is net terug van een ritje naar de grens tussen Polen en Oekraïne. Toch staan er op het erf van Boerderij Bouwlust alweer een stuk of tien generatoren te wachten op het volgende transport. Op een groot noodaggregaat, geschonken door een bloemenkweker, zit een brief geplakt. ‘Succes en sterkte met de generatoren en lang leve Oekraïne!’ De twee gloednieuwe generatoren die ernaast staan horen er ook bij. ‘Van oom Chiel. Hij kon het leed niet langer aanzien.’
 
Bijna dagelijks worden er generatoren voor Oekraïne afgegeven bij Johan en Elise – Foto Sanne Waldekker

“Bijna elke dag komt iemand wel weer een generator afgeven. Best wel veel mensen hebben er een staan”, weet Johan. “Hoe meer we er kunnen sturen, hoe beter. In Uman hebben we akkerbouwer Kees Huizinga zitten. Hij zorgt ervoor dat de kleine generatoren terecht komen bij particulieren en de grote bij bijvoorbeeld veldhospitalen en waterleidingbedrijven.”

Na een controle zijn deze generatoren naar veldkeukens en EHBO-posten in Oost Oekraïne gebracht

Aan de keukentafel vertellen Johan en zijn vrouw samen over de generatorenactie en blikken daarbij gelijk terug op een bizar jaar. Bij een inzamelingsactie op hun boerderij kort na de Russische inval kwamen zoveel mensen hulpgoederen brengen dat er kilometers file stond. Wie iets wilde inleveren moest op de drukste momenten wel twee uur wachten. “Dat hadden we echt niet aan zien komen”, vertelt Elise. “Ik dacht ‘s ochtend nog: Johan kan het wel alleen aan en ik ga werken. Maar het liep direct storm.”
Massale opkomst in Mijnsheerenland bij Johans 'hartverwarmende' inzameling voor Oekraïne
 
Het landbouwbedrijf bleef ook na deze actie een spin in het web als het gaat om het inzamelen en transporteren van dingen die de Oekraïners door de oorlog heen kunnen slepen. “We gaan eigenlijk wel een beetje met de seizoenen mee”, realiseert Elise zich terwijl ze samen opsommen wat er allemaal gedaan is. “We zijn op een gegeven moment groentezaad gaan sturen, zodat mensen zelf wortels, kolen, bonen, pompoen, tomaten in hun tuinen konden verbouwen.”

Gezin met baby

Omdat Kruijthoff ook handelaar is in landbouwvoertuigen met die regio, kan hij makkelijk vrachtwagens met een chauffeur die kant op sturen. Zelf ging hij al een keer of twintig met de auto mee. Hij neemt daarbij ook Oekraïners mee vanuit Nederland die terug willen naar hun land of juist mensen die het oorlogsgebied uit vluchten. “Ik had vorige week nog bijna een gezin met een baby meegenomen. Uiteindelijk besloten ze later met eigen vervoer te komen. Maar als ik kan helpen, dan doe ik dat.”
 
Johan en Elise kunnen niet alles alleen en dus helpen buren, kennissen, familieleden en ook regelmatig onbekenden fanatiek mee. “We kregen een tijdje terug alle spullen van een groot woonwarenhuis met rookschade. Maar de winkel moest vervolgens wel binnen een paar dagen leeg. In no-time hadden we weer allemaal mensen op de been om ons te helpen. Daar zijn we wel heel dankbaar voor.”
De generatoren komen goed aan bij de Oekraïners en worden dankbaar in ontvangst genomen
© Privé
Al met al speelt de hulp aan de Oekraïne een grote rol in het leven van de familie Kruijthoff. “We doen het, omdat we zelf ook geholpen willen worden als het nodig is”, legt Johan uit. “En wij hebben er de ruimte voor en de contacten. Als je in de spiegel kijkt, wil je kunnen zeggen dat je alles hebt gedaan dat je kon om de mensen te steunen.” Elise vult aan: “Het werkt goed vanuit hier en de spullen komen op de juiste plekken terecht en dan zou het eigenlijk egoïstisch zijn als je het niet zou doen. En voor onze kinderen is het ook goed om te zien dat het echt niet vanzelfsprekend is dat je het goed hebt.”
 
Trots laat Johan een oorkonde zien van de gouverneur van de stad Cherson, een teken van waardering voor de liefdadigheid vanuit Nederland. “Het zijn veerkrachtige mensen, dat blijkt nu heel duidelijk. En uiteindelijk komt de Oekraïne hier sterker uit.”
 
De coördinatie van de acties is inmiddels in handen van stichting De Leeuw Kyiv. Meerdere ondernemers hebben hierin hun krachten gebundeld. Het helpt de chauffeurs om makkelijker de grens over te gaan en bij de stichting kunnen via www.deleeuwkyiv.nl ook donaties gedaan worden.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
Sanne Waldekker is de speciale regioverslaggever voor de Hoeksche Waard namens de regionale omroep Rijnmond. Verslaggever Sanne Waldekker werkt vanuit de Hoeksche Waard. Sanne werkt al ruim tien jaar voor Radio en TV Rijnmond en werkt samen met o.a. Hoeksch Nieuws
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren