Ook België hielp na de Watersnoodramp in de Hoeksche Waard

Arie Pieters
2 Min Read
De mensen uit Luik met een vrachtwagen in 's-Gravendeel. - Uit het archief van Arie Pieters

In de dagen en weken na de Watersnoodramp van “53 kwam van veel kanten al snel hulp op gang. Ook vanuit het buitenland. Met name de hulp van de Scandinavische landen was en is nog steeds zichtbaar aanwezig, ook in de Hoeksche Waard. De kenmerkende, houten huizen zijn ook nu nog steeds in verschillende dorpen en buurtschappen te vinden.

Deze vrijwel geheel uit hout opgetrokken woningen uit Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland waren erg welkom om zodoende een deel van de verwoeste woningen te vervangen. In totaal schonken deze vier landen na de ramp 515 huizen, waarvan er 105 in de Hoeksche Waard kwamen te staan. De totale hulp van de Scandinavische landen bedroeg maar liefst 7 miljoen gulden. Dat was zeker voor die tijd een enorm bedrag. Maar ook op andere manieren kwam er hulp. Minder bekend en zeker minder in het oog springend was bijvoorbeeld de hulp vanuit België. Onze Zuiderburen schonken met name meubels, keukens en huisraad.

Vrachtwagens van Waalse krant

Dat werd in de meeste gevallen ook door de Belgen zelf afgeleverd, ook in de regio Hoeksche Waard. Zo doken in ‘s-Gravendeel de vrachtwagens op van de bekende Luikse krant Journal La Meuse, uiteraard helemaal volgepakt met meubels en huisraad. De krant werd in 1856 in Luik opgericht door Gerard Nagelmackers, Félix Capitaine en Léon en Charles de Thier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (het blad verscheen toen clandestien) verhuisde het blad eerst naar Brussel, vervolgens naar Parijs en uiteindelijk naar Nantes. In het voorjaar van 2000 fuseerde La Meuse met zijn toenmalige partners en werd de grootste Franstalige krant in België. Het blad bestaat, inmiddels wel onder een andere naam nog steeds.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren