De nationale Daltondag en kunstwerken maken met een echte illustrator!

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto PR

Op woensdag 15 maart j.l. was de jaarlijkse nationale Daltondag. Reden voor de Burgemeester Van Bommelschool in Heinenoord om de deuren open te zetten voor iedereen die eens kennis wil maken met het begrip ‘daltononderwijs’.!

De Burgemeester Van Bommelschool, aan de Blaaksedijk, is een kleine school met ongeveer 50 kinderen en met een team dat bestaat uit enthousiaste mensen die allen de daltonvisie van harte uitdragen.Het is een openbare school dus toegankelijk voor alle kinderen. De school is daarmee ‘een samenleving in het klein’, met alle uitdagingen en leerervaringen van dien.De leerling tevredenheid is hoog, evenals de resultaten.

We vinden het belangrijk dat leerlingen oog hebben voor de wereld om hen heen en goed om kunnen gaan met verschillen tussen mensen en hun opvattingen. Daarom is er natuurlijk aandacht voor diverse godsdiensten, culturen, meningen en opvattingen.

Wij leren kinderen al vanaf de kleuterklas hoe ze met elkaar om dienen te gaan: een ander helpen, conflicten uit de wereld helpen. En eenieder doet mee! Ook leren we leerlingen omgaan met uitgestelde aandacht: de juf heeft niet altijd gelegenheid om je direct te woord te staan, dus hoe los je probleempjes of vragen zelfstandig op? Je kunt eerst je maatje om hulp vragen.

Zelfstandigheid komt op velerlei manieren aan bod: in de lagere groepen is dit bijvoorbeeld gericht op zelfredzaamheid terwijl in de hogere groepen de aandacht wordt gericht op het zelf oplossen van problemen. Ouderwetse regelmaat en orde zorgen voor een rustige sfeer, waarin leerlingen zeer betrokken met hun eigen leerproces aan de slag gaan. Samenwerken is op verschillende manieren terug te zien in de school: met een maatje, als tutor of in groepjes.

 

De pijlers van het daltononderwijs – verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, samenwerken, effectiviteit, reflectie – zijn op de Burgemeester Van Bommelschool dus overal in terug te vinden.

Dalton is geen vast format; wij hebben de vijf pijlers uitgebreid met veel sociaal-emotionele aandacht, natuur, cultuur en sport. Zo vindt op het gebied van sociaal-emotionele vorming maandelijks de verkiezing van de STER van de maand plaats; STER staat voor Samen Taakgericht Eerlijk en Rustig. Persoonsvorming, groepsvorming en burgerschap zijn zeer belangrijke onderdelen van ons aanbod.

Het is voor onze school van wezenlijk belang om de leerlingen stevig in hun schoenen te laten staan. Een positief zelfbeeld is van belang voor de rest van je leven. ‘Wees trots op jezelf en weet te benoemen wat je goed kan’ is wat we kinderen willen aanleren.

Deze mooie vorm van onderwijs  is door de leerlingen tijdens deze nationale Daltondag/ open dag uitgelegd en gepresenteerd, met daarbij door de leerlingen gemaakte werken met als thema “ridders en kastelen”.  Om dit daadwerkelijk vorm te geven kwam er een echte illustrator op school om tekenles te geven: Lizelot Versteeg (Lotje). Zij heeft de leerlingen begeleid in het creatieve proces.

Bent u benieuwd naar ons onderwijs, naar onze zeer actieve sportcommissie, naar onze moestuin, kortom naar onze school? Ook nu bent u van harte welkom aan de Van Galenstaat 9 in Heinenoord.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.