De Hoeksche boerin: “Nog eerder dan vorig jaar, zaaiden wij onze red kidney bonen.”

Trudy Schoenmakers
3 Min Read

De maand mei is bijna afgelopen. We beginnen alweer aan maand 6 van het jaar 2023. Doordat het zolang nat was in het land, zijn alle zaai en poot werkzaamheden nog maar net afgerond.

Al onze aardappelen zijn gepoot en we hebben ondertussen ook alle ruggen aangefreesd. We maken de ruggen hiermee breder en hoger, zodat de nieuwe knollen in een vol, donkere rug groeien. Een aardappel gaat namelijk groen kleuren als deze zonlicht ziet. En groene aardappelen worden afgekeurd, omdat het eten van vele groene aardappelen, kankerverwekkend is.

 

De suikerbieten groeien mooi door. Ook het onkruid groeit hard. Ik heb op het bietenperceel op enkele plekken veel last van aardappelopslag. Dit zijn aardappelen die bij hun vorige teelt in de grond zijn blijven zitten en die komen nu weer boven. Deze moet ik de aankomende tijd handmatig aan dippen met een bestrijdingsmiddel glyfosaat, waardoor de aardappel zal afsterven. Hier gaat veel tijd in zitten.

Ondertussen zijn ook de red kidney bonen gezaaid. Nog eerder dan vorig jaar was de grond goed genoeg. De bonen worden vrij diep gezaaid en het duurde dan ook wel even voor ze boven kwamen. Helaas bleef de temperatuur daarna nog wat aan de lage kant. Bonen houden namelijk niet zo van natte voeten en koud weer. Door het koude weer is er wel wat schade ontstaan tijdens de opkomst.

De tarwepercelen groeien gewoon netjes door. De tarwe is nu in het stadium gekomen waarin ze de are gaan maken. Een cruciaal moment natuurlijk, want hoe groter de are, hoe meer korrels er in kunnen komen. Later in het moment is een bui regen weer goed, want daarmee vult de korrel zich. Zoals het er nu naar uit ziet, blijft het de eerste weken van juni nog droog weer. Met verschillende weerstations in het land, houden we de temperatuur en ook het bodemvocht in de gaten. Vooral voor de aardappelen is het bodemvocht belangrijk. Mochten ze te weinig vocht krijgen, is de kans groot dat we ze zullen gaan beregenen. Deze mogelijkheid hebben wij in de Hoeksche Waard en we weten dat dit een luxe is. Het is voor ons ook van cruciaal belang, om de aardappelen een goede start te kunnen geven en ze straks goed aan de groei te kunnen houden.


Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtjeaan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren