Koninklijke onderscheiding voor Marjo Oosterhuis uit Zuid-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto Casper Streefkerk

Op vrijdag 2 juni werd Marjo Oosterhuis benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving deze koninklijke onderscheiding omdat zij zich sinds 2007 hard heeft gemaakt voor een zinvolle dagbesteding voor oudere mensen met niet aangeboren hersenletsel of met een chronische aandoening. Haar inspanningen hebben geleid tot de oprichting van de Stichting De PassieWaard in 2010. Op 3 januari 2012 opende het dagactiviteitencentrum De PassieWaard in Zuid-Beijerland officieel zijn deuren. Burgemeester Aptroot speldde de versierselen die bij deze onderscheiding horen op tijdens een feestelijke bijeenkomst voor het 12,5-jarig jubileum van de stichting.

Mevrouw M.J. Oosterhuis (64) startte in 2007 – naast haar betaalde baan – met de voorbereidingen voor het dagactiviteitencentrum. Als zorgmedewerker bij Stichting Hoeksche Waard (nu Cavent) en het Leger des Heils zag zij een toenemende mate van vereenzaming onder met name (alleenstaande) ouderen. Zij wilde graag iets betekenen voor deze mensen. Daarom deed zij onderzoek naar de zorgbehoefte in de Hoeksche Waard, won advies in bij zorginstellingen en voerde gesprekken met zorgverleners.

Droom waargemaakt

Na de oprichting van Stichting De PassieWaard vroeg zij de vergunningen aan, zocht een geschikt pand en wierf fondsen en vrijwilligers om haar droom waar te maken. Sinds de opening in 2012 is Marjo directeur van het dagactiviteitencentrum. Vanuit die (deels betaalde) functie, maar ook als vrijwilliger heeft zij vele werkzaamheden opgepakt. Het centrum wordt gerund door vrijwilligers. Op dit moment zijn dat er zo’n 24. Mede door Marjo vormen ze een enthousiast team.

In het pand aan de Gravin Sabinastraat doen dagelijks ongeveer 30 cliënten mee aan een mix van activiteiten. Hierdoor raken zij minder snel in een sociaal isolement, leggen ze contacten en hebben ze het gevoel ertoe te doen. Door creatief bezig te zijn, voelen zij zich vaak ook lichamelijk en geestelijk beter. Burgemeester Aptroot prees mevrouw Oosterhuis hiervoor: “De PassieWaard zet zich met hart en ziel in voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Ik vind dat prachtig, want hierdoor vallen zij niet buiten de boot en blijven zij betrokken bij de samenleving.”

De PassieWaard, een warme en gezellige ontmoetingsplek

De PassieWaard is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een plek van warmte en gezelligheid en is niet meer weg te denken uit de Hoeksche Waard. Doordat de stichting uit haar jasje groeide, werd de locatie uitgebreid. Toch zorgt de kleinschaligheid nog steeds voor een huiselijke sfeer.

Uitgebreid met de PassieHoek

Eind 2021 is De PassieHoek erbij gekomen: een winkel met ruimte om een kopje koffie of thee te drinken en te snuffelen tussen de door de cliënten gemaakte cadeauartikelen. Er zijn ook cadeaus van andere organisaties en ondernemers te koop. In De PassieHoek ontmoeten mensen uit de buurt elkaar, bijvoorbeeld voor een praatje, om te breien of te haken of een kaartje te leggen. Ook hiervoor wist Marjo vrijwilligers te mobiliseren.

Mevrouw Oosterhuis koestert mooie herinneringen aan 30 april 2013. Zij was een van de 150 genodigden onder de burgerbevolking, die bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander mocht zijn.

Volgens protocol werd niet verteld wie haar hiervoor had voorgedragen. Haar jarenlange inzet voor het dagactiviteitencentrum heeft er vast mee te maken gehad. In 2017 was zij een van de genomineerden voor de Frans Janssen Vrijwilligersprijs van de toenmalige gemeente Korendijk.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren