De Hoeksche boerin: “Ik zie uit naar een mooie oogsttijd.”

Trudy Schoenmakers
6 Min Read
De Hoeksche Boerin ( Trudy Schoenmakers ) met haar oogst Nedertarwe voor Royal Koopmans - Foto Prive

Hoi, daar ben ik weer! De maand augustus staat voor de deur, maar eerst nog even een terugblik op de maand juli, want wat is er weer veel gedaan!

De maand waarin mijn kinderen hun schoolvakantie kregen. Ze zitten beiden nog op de basisschool dus op vrijdag 7 juli was hun eerste vakantiedag. Twee weken daarvoor hadden we besloten toch nog snel een weekje met vakantie te gaan. De reden? Ik was er echt even aan toe om een week aan niks te moeten denken en vooral niks te hoeven doen.

Doordat het voorjaar zo laat op gang kwam en er eindelijk wat regen was gevallen, was de keuze gemaakt om de auto te pakken en naar het warme zuiden te rijden. De gewassen groeien natuurlijk gewoon door en ook de spuitwerkzaamheden moeten tijdens deze week vakantie, gewoon gedaan worden. Gelukkig dat mijn vader nog steeds deze werkzaamheden kan en wil doen.

Dan ben je ruim een week weggeweest en kom je thuis en zie je dat de tarwe zo hard gegaan is, dat je de loonwerker kan bellen met de vraag je op de lijst te zetten voor het dorsen. Enkele dagen later was het dan zover. De combine kwam en we maakten weer 2 lange avonden. Dit jaar hebben we 4 percelen met tarwe. Twee percelen heb ik geteeld voor Nedertarwe. Met wat extra inspanningen op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit is hier een mooi product uit ontstaan. Deze tarwe is in Nederland geteeld en wordt door Royal Koopmans verder verwerkt tot bakmeel. Hiermee kunnen Nederlandse bakkers weer verder mee aan de slag om echt Nederlands brood te bakken.  Wat het nu nóg extra leuk maakt, is dat Nedertarwe brood straks ook te koop is in de Hoeksche Waard. Bakkerij Voordijk gaat namelijk ook starten met het gebruik van dit bakmeel.

Beide percelen met deze tarwe is er af. De opbrengst was goed te noemen. Op Twitter had ik al eerder berichten gelezen dat de opbrengsten dit jaar tegenvielen. Het is natuurlijk maar net met welk idee je er in gaat. Er was 1 perceel wat het gehele jaar erg goed wilde groeien. De uitstoeling was goed gegaan, waardoor er veel stengels waren. De are waren goed gevuld. En toen…….., kwam storm Poly. We kregen code oranje door van het KNMI, maar onze gewassen staan op het land dus dan is het afwachten hoe het gaat verlopen. Voor het perceel wat het gehele jaar er zo goed op stond, betekende dit dat de are (het kopje) te zwaar werd, of de stengel te slap en het gehele gewas was omgevallen. Dit kost vaak kilo’s tarwe. Tarwekorrels die op de grond vallen kunnen niet meer opgeraapt worden en tellen dus niet meer mee. Gelukkig bleven ze nog wel redelijk goed in de are zitten en is het merendeel netjes in de combine gekomen.

Nu hebben we nog 2 percelen staan. 1 van de percelen was nog niet goed rijp en moet echt nog even drogen. Helaas geven ze aankomende week nog steeds geen drogend weer op, dus het is nog even zoeken naar een moment waarop deze er af komen. Dat dit in augustus is, is wel zeker!

Zodra de tarwe weg was is er varkensdrijfmest uitgereden over het perceel. In het voorjaar kozen wij er voor om geen mest uit te rijden, omdat de omstandigheden niet heel goed waren. De percelen bleven lang nat en de machines waarmee ze mest rijden erg zwaar. Hierdoor kan je het land kapot rijden en daar kan je structuur schade mee oplopen. De omstandigheden waren nu beter en dus werden de 2 percelen voorzien van mest. Daarna is er een groenbemester gezaaid. Dit doen we om zo de voedingsstoffen in de grond vast te houden en de bodem alvast weer voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Er is gekozen voor gras wat we dit najaar om kunnen ploegen. Per perceel kijken we welke groenbemester het beste past. Voor een ander perceel kiezen we er voor om een mengsel te zaaien en deze de gehele winter te laten staan. Volgend voorjaar willen we daar dan suikerbieten in zaaien.

Nog even en dan is het alweer augustus. Een drukke maand, want we gaan dan ook beginnen met onze aardappeloogst. Een bodem welke niet te nat, maar zeker ook niet te droog moet zijn om op een mooie manier onze aardappelen binnen te krijgen. De prijzen van aardappelen, maar ook van uien, zijn gunstig te noemen. Er is momenteel enorme schaarste, wat de prijs omhoog drijft.
Ik zie uit naar een mooie oogsttijd.


Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtjeaan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren