APL-polder werd vogelparadijs ‘De Oeverlanden’

Arie Pieters
3 Min Read
Foto Arie Pieters

Bijna ongemerkt is het alweer bijna twintig jaar geleden dat de plannen ‘op tafel’ kwamen om de APL-polder naast Strijensas om te vormen tot een natuurgebied van nationale allure. En gelet op de soms wel heel zeldzame vogelsoorten die er nu opduiken mogen we dat ‘nationale’ misschien onderhand wel gaan vervangen door ‘internationale’ allure.

Het gebied van enkele honderden hectare bleek een prima aanvulling op het griendbos dat er al was. Al waren er eerst nog wel wat bedenkingen. Het doorsteken van een stuk dijk zorgde bij sommige mensen voor gefronste wenkbrauwen, want ‘was dat allemaal wel veilig?’ Maar dat bleek gelukkig enorm mee te vallen en de verbinding met het Hollands Diep was noodzakelijk om het nieuwe gebied te laten profiteren van de getijden. Een kleine drie jaar na de presentatie van het natuurontwikkelingsproject konden de ‘Oeverlanden Hollands Diep’ (tegenwoordig vaak kortweg ‘De Oeverlanden’ genoemd) vervolgens officieel worden geopend. Al snel werd duidelijk dat dit stuk nieuwe natuur een flinke aantrekkingskracht had op in eerste instantie de watervogels. Wilde eenden, slobeenden, bergeenden, maar ook futen, meerkoeten en diverse ganzensoorten wisten het gebied allemaal snel te vinden.

Foto Arie Pieters

Vogelaars en natuurfotografen

Maar niet lang na de watervogels doken ook steeds meer andere vogelsoorten op. Naast veel kleine zangvogels, zoals de karekiet en de rietzanger zag men er ook steeds vaker roofvogels. Eén van de eerste zeldzame soorten die soms werd gespot was de rode wouw. En de laatste jaren is de zeearend zelfs een vaste gast in de Oeverlanden. Eerder dit jaar ontdekten vogelaars zelfs iets dat volstrekt uniek was. Niet alleen voor de Hoeksche Waardse natuur, maar voor heel Nederland: Een Siberische waterpieper. Door dit kleine vogeltje kwamen vogelaars uit de wijde omtrek naar Strijensas. Door dit soort zeldzame vogels en de soortenrijkdom zijn de Oeverlanden ondertussen ook uitgegroeid tot een paradijs voor vogelaars en voor natuurfotografen, want los van de vogels kan men van het ‘klassieke’ rivierenlandschap bijzonder fraaie plaatjes schieten. Volop relevante informatie over het prachtige gebied pal naast Strijensas kan men vinden op de website van de beheerder: Staatsbosbeheer, https://www.staatsbosbeheer.nl/

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren