De Hoeksche boerin: “Het seizoen van de meeste overlast is weer begonnen.”

Trudy Schoenmakers
4 Min Read

De mensen die mij volgen op mijn sociale media kanalen zagen eerder deze tekst voorbij komen. Het grappige is, dat er dan altijd mensen zijn die daar door middel van een privé bericht op reageren. Ik vind dat altijd erg leuk, dus blijf dat vooral ook doen.Het merendeel van de reacties die ik kreeg, snapten ook waar ik op doelde. Het is bijna november, de klok is ondertussen alweer een uur terug gezet. We kunnen niet ontkennen dat het de afgelopen tijd heel veel millimeters heeft geregend en de boeren die nu met hun trekkers op de wegrijden, maken er vaak een bende van.

Het is de periode van bietenrooien, maar er zitten ook nog aardappelen in de grond die gerooid moeten worden. Bij ons zijn die werkzaamheden achter de rug, dus daar kan geen overlast meer van komen.

Waar ik wel mee zit is met mijn pas gezaaide tarwe. Ik heb voor aankomend jaar 3 percelen met Nedertarwe gezaaid. Momenteel zitten daar veel kraaien, kauwen, duiven, ganzen en smienten op. Om deze dieren te verjagen, zet ik overdag een knalapparaat aan. Helaas krijg ik de timer niet meer goed ingesteld, dus moet ik deze zelf s ’sochtends aanzetten en s ’avonds weer uit. Nu ben ik zelf nooit heel vroeg in de ochtend, dus vaak zet ik de klapper aan op het moment dat ik de kinderen naar school breng, dus rond 8:15.

En als ik er wel klaar mee ben, wat toch wel rond 17:00 uur is, zet ik het weer uit. Dat dit voor irritatie zorgt bij buurtbewoners kan ik best wel begrijpen. Ik probeer er dan ook echt wel rekening mee te houden, want ik wil ook weer geen boze blikken krijgen. Vorige week kreeg ik dan toch een mailtje van een buurtbewoner in mijn mailbox. Ik heb uitgelegd wat de achterliggende reden is van mijn knalapparaat. Dat ik op deze manier de ganzen en andere vogels van mijn tarwe weg probeer te houden. Ik heb wel het knalapparaat een klein beetje verzet van richting, zodat deze minder naar de weg staat waar de mensen wonen. Ook heb ik het apparaat wat vaker tussendoor uitgezet. Zo probeer ik toch rekening te houden met omwonenden. Maar hou er als polder bewoner wel rekening mee, dat het seizoen van de meeste overlast weer is begonnen.

Rij dus minder hard over de smalle dijken, want er kan wel eens modder liggen. Ja, ik weet dat de boer het op moet ruimen. En heel veel boeren doen dit ook echt, maar het schoonmaken gebeurt nou niet zoals dat thuis gaat. Onze Hoeksche Waardse klei is nu eenmaal nat en vet. En als je daar met water en een borstel overheen gaat, wil dat niet zeggen dat het niet meer glad, vies en glibberig is.


Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtjeaan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren