De Hoeksche boerin: “We zijn als boer van vele factoren afhankelijk tijdens een teeltseizoen, maar het weer is toch wel een hele grote spil hierin.”

Trudy Schoenmakers
4 Min Read
De Hoeksche Boerin druk aan het werk - Foto Prive

De maand november is weer voorbij gevlogen. Ondanks dat er op het land weinig tot niets kan worden gedaan, zijn de dagen toch wel gevuld. Alles een stapje langzamer dan in drukke tijden, wat meer tijd om zelf de kinderen uit school te halen en avonden die wat eerder beginnen, ook wel eens lekker!

Ondanks deze rustige maand, is er ook nog landwerk verricht. We hadden nog een perceel waar knolselderij stond. In samenwerking met een boer uit de buurt zijn dit mooie knollen geworden. Heerlijk voor in de soep, erwtensoep! Het was één van de drogere dagen van november toen besloten werd om dit perceel te gaan rooien. Maar ondanks dat het een droge dag was, was het in het land flink nat. Zodra de rooier zijn eerste ronde had gemaakt, reden we er met het spitmachine achteraan. De gedachte was namelijk, zolang er geen regen in valt, is het misschien wel glibberen en glijden in het land, maar nog wel te bewerken.

Spitten gaat altijd tergend langzaam, dus we hadden na het rooien nog een hele dag nodig om het perceel helemaal gespit te krijgen. Maar gelukkig is het gelukt, zonder dat er regen in gevallen was.
Naast het spitten zijn we ook begonnen met de eerste groenbemester om te ploegen. Doordat wij op zeeklei zitten is het belangrijk dat de grond voldoende de tijd krijgt om te drogen. Wij kiezen er voor om onze groenbemester op de percelen waar volgend jaar aardappelen komen, nu alvast om te ploegen. Ploegen gaat altijd mooi als de grond hard is, na een nachtje vorst. Aangezien we dat de afgelopen dagen hebben gehad, hebben we nu één perceel volledig omgeploegd.

Allemachtig, wat is er de laatste maanden toch een hoop regen gevallen. Hier en daar zag ik echt nog wel op veel plekken aardappelen in de grond staan. Deze konden nog niet gerooid worden, puur vanwege de natte weken die we hadden.
Het is u misschien de laatste 2 weken ook wel opgevallen, dat er wel weer wat landwerk is gedaan op het eiland. De dagen die droog waren, werden goed benut door de boeren en loonwerkers. Zo is er de laatste weken toch weer product veilig gesteld. We zijn als boer van vele factoren afhankelijk tijdens een teeltseizoen, maar het weer is toch wel een hele grote spil hierin.

Ondertussen is het december geworden en worden de dagen steeds weer korter. Onze aardappel afzet loopt tegen het einde van het jaar altijd weer wat op. Dus aan het werk zal ik wel blijven. Ook moeten er nog eindbuizen opgezocht worden van de drainage. Dus hou mijn socials in de gaten voor de minst charmantste foto’s hiervan!

Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtje aan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel