Crisisnoodopvang ten einde in Oud-Beijerland er is grote waardering voor inzet vrijwilligers

0
1309

11741245_1063016620389653_5811338811354241295_oOUD-BEIJERLAND – Het is donderdag 22 oktober 2015 wanneer de eerste vluchtelingen omstreeks 15.00 uur per bus arriveren bij vrijetijdscentrum De Boogerd voor een verblijf van maximaal vier weken in de tennishal. Donderdag 19 november rijden opnieuw bussen voor, maar dan om de honderd vluchtelingen (voor velen opnieuw) naar een andere locatie te brengen. Daarmee komt op het afgesproken tijdstip een einde aan de crisisnoodopvang in Oud-Beijerland.

Niet alleen ging er een hectische periode aan vooraf, ook de opvangperiode zelf deed in hoge mate een beroep op het improvisatie- en organisatievermogen van de gemeentelijke organisaties. Toch kijkt burgemeester Klaas Tigelaar met gepaste trots en grote waardering terug op de achterliggende periode. “We zijn er, mede dankzij de inzet van heel veel gepassioneerde en betrokken vrijwilligers, in geslaagd om deze ontheemde medemensen een – zij het voor een korte periode – ‘thuis’ te bieden.”

Opvang

We blikken nog even terug; naar hoe het allemaal begon. Omdat de Hoeksche Waardse gemeenten hun ogen niet wilden sluiten voor de nood, de aangrijpende beelden en schrijnende situaties, besloten de gemeenten vanuit hun gezamenlijke verantwoordelijkheid een bijdrage te willen leveren aan crisisnoodopvang door honderd vluchtelingen in Oud-Beijerland op te vangen. In de tennishal in vrijetijdscentrum De Boogerd om precies te zijn. Samengevat: Oud-Beijerland stelt de opvanglocatie beschikbaar en de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk en Strijen bieden ondersteuning.

Waardering bestuurders

Grote waardering hebben de bestuurders van de vijf gemeenten voor het vele werk dat in de afgelopen weken is verzet. Bestuurlijk (lokaal en regionaal), ambtelijk en – dat vooral – door heel veel vrijwilligers. Het beeld dat het de Hoeksche Waard niet ontbreekt aan betrokken en enthousiaste vrijwilligers, waarop 24/7 een beroep kan worden gedaan, is opnieuw bevestigd. Een solidaire en betrokken samenleving! Burgemeester Klaas Tigelaar: “Ik heb daar in De Boogerd heel veel mooie voorbeelden van gezien. Ik heb daar respect en waardering voor”.

Dankbaar
De bestuurders hebben niet alleen waardering voor de inzet van zovelen, maar zijn ook dankbaar voor het feit dat de crisisnoodopvang goed is verlopen. “De vluchtelingen – van Syriërs tot Afghanen en van Irakezen tot Albanezen – hebben zich welkom gevoeld. Zij hebben gemerkt dat wij naast hen wilden staan en er voor hen wilden zijn. In allerlei bewoordingen en in diverse talen hebben zij ons dat duidelijk gemaakt.

Inzet

Over inzet gesproken… In totaal meldden zich in totaal 360 vrijwilligers, waarvan velen er dagelijks (’s nachts ook trouwens) voor hebben gezorgd dat het de vluchtelingen niet aan bed, bad, brood en ‘liefde’ heeft ontbroken. Een luisterend oor, een open oog, een meelevend gebaar… het was er in ruime mate.

Overigens was het voor de vrijwilligers zeker geen ‘straf’ om – en dat soms letterlijk – de helpende hand te bieden. “De contacten en de gesprekken met de vluchtelingen over hun land, cultuur en alles wat ze tot op heden moesten meemaken, hebben ons niet alleen verrijkt, maar ons ook doen beseffen hoe goed we het hier hebben”, zo klonk het met enige regelmaat.

(Im)materieel

In de opvangperiode heeft de gemeente dankbaar gebruik gemaakt van de, veelal belangeloos, aangeboden diensten van vrijwilligers (onder meer tolken en EHBO-ers), verenigingen, organisaties, bedrijven, instellingen et cetera. Daarnaast leverde elke oproep – of het nu ging om kleding, voetballen, sportschoenen of handdoeken – heel veel respons op. Vanwege het grote aanbod op locatie moest zelfs een ‘knuffelstop’ worden ingesteld. Uiteraard is er ook brede waardering voor de inzet van ‘professionals’, zoals het Rode Kruis, GGD, huisartsen en het Leger des Heils.

Vertrek

Volgens afspraak eindigt donderdag 19 november – na een periode van maximaal vier weken – de crisisnoodopvang in Oud-Beijerland. Dit betekent dus dat de vluchtelingen, in afwachting van de uitkomsten van de asielaanvraagprocedure, opnieuw moeten verhuizen naar een nieuwe locatie. De nieuwe opvanglocatie is op dit moment nog niet bekend (dit laat het COA namelijk vaak pas op de vertrekdag weten). Burgemeester Tigelaar: “Samen met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid hebben we ons ingespannen om de groep elders in de regio Zuid-Holland Zuid onder te brengen. Dit om te voorkomen dat groepen vluchtelingen van locatie naar locatie worden versleept. Helaas is dit voor de groep in Oud-Beijerland niet gelukt: in de regio zijn nu geen passende opvangplekken beschikbaar.”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.