Jan-Willem en Klarinda Barth uit Westmaas gaan zich in Malawi inzetten voor mensen die direct of indirect beschadigd zijn geraakt door criminaliteit

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Begin april 2024 vertrekken Jan-Willem en Klarinda Barth uit Westmaas, samen met hun drie kinderen Matthias (6), Jolinde en Livia (beide 4), naar Malawi - Foto PR

Begin april 2024 vertrekken Jan-Willem en Klarinda Barth uit Westmaas, samen met hun drie kinderen Matthias (6), Jolinde en Livia (beide 4), naar Malawi. Zij worden uitgezonden door Stichting Care4Malawi en gaan zich inzetten voor mensen die direct of indirect beschadigd zijn geraakt door criminaliteit. Ze vertellen graag meer over hun verlangen en plannen.

Waarom Malawi en waarom gevangenissen?

De affiniteit met Malawi begint bij Klarinda. Zij werd in 1989 in Malawi geboren en heeft hier de eerste 10 jaar van haar leven gewoond omdat haar ouders er als zendelingen werkten.

Jan-Willem en Klarinda gingen voor het eerst in 2016 voor 3 maanden naar Malawi om daar ontwikkelingswerk te doen. Jan-Willem had net zijn studie Criminologie afgerond en was geinteresseerd in het effect van gevangenisstraffen op mensen. Dit was een reden om ook in Malawi enkele gevangenissen te bezoeken. Tijdens deze bezoeken werden Jan-Willem en Klarinda geraakt door de mensonterende omstandigheden waarin gevangenen verkeerden en de uitzichtloosheid die door hen ervaren werd. Tegelijk raakten ze onder de indruk van de toewijding waarmee de lokale organisatie Prison Fellowship Malawi zich inzette voor mensen in de gevangenis en hun families. Naast dat Jan-Willem affiniteit met het land Malawi kreeg, groeide er een verlangen om mee te helpen aan de ondersteuning van hun waardevolle werk in en rondom gevangenissen. In 2022 deden Jan-Willem en Klarinda nogmaals een korte oriëntatiereis naar Malawi. Hier werd het verlangen om in Malawi te gaan dienen steeds meer een overtuiging.

Waarom de gevangenissen in Malawi?

Malawi is één van de armste landen van de wereld. Dat zie je terug in gevangenissen. De gevangenissen zijn veelal overbevolkt (denk aan 2000 mannen in een gevangenis die bedoeld is voor 800). Aan het einde van de middag tot de ochtend worden de mannen samengeperst op een betonnen vloer in een veel te kleine ruimte. Zo brengen ze 15 uur per dag door, zittend in rijen, hun hoofden rustend op hun knieën of soms op de schouder van iemand die naast hen zit. Er is weinig water, gebrek aan voldoende eten en een tekort aan sanitaire voorzieningen (denk aan 1 wc voor 120 mensen). Er is vaak geen toegang tot gezondheidszorg. Daarnaast is sprake van een overbelast rechtssysteem waardoor mensen lange tijd opgesloten zitten voor relatief kleine misdaden (zoals het stelen van een kip). Daarbovenop komt de uitzichtloosheid. Veel gevangenen ervaren een gebrek aan hoop en perspectief.

Wat gaan we doen?

Jan-Willem en Klarinda zien het werk in Malawi als een bijbelse opdracht. In Mattheus 25:36 legt Jezus uit dat wanneer gevangenen bezocht worden, je tot Hem zelf bent gekomen. Vanuit dezelfde drijfveer heeft Jan-Willem de afgelopen 7 jaar in Nederlandse gevangenissen gewerkt voor de Stichting Gevangenenzorg Nederland. De kennis en ervaringen die hij hier heeft opgedaan hoopt hij nu in Malawi te gaan inzetten. Onder andere door het:

  • Werken aan herstel van gebroken relaties als gevolg van criminaliteit, bijvoorbeeld door bemiddeling tussen slachtoffers, daders en de gemeenschappen waar zij toe behoren
  • Samenwerken met lokale organisatie Prison Fellowship Malawi, het trainen van gevangenispersoneel en vrijwilligers van lokale kerken;
  • Geven van Bijbels onderwijs;
  • Verbeteren van leefomstandigheden in de gevangenissen;
  • Geven van voorlichting en advies op het gebied van gezondheidszorg

Hoe is het om binnenkort te verhuizen?

Matthias, Jolinde en Livia vertellen dat ze hun vriendjes en opa’s en oma’s gaan missen. Ze zien ernaar uit om met het vliegtuig te gaan, maar kunnen zich (net als hun ouders) nog niet goed voorstellen hoe het zal zijn om alles in Nederland achter te laten en een nieuw leven op te bouwen. Spannend dus. Toch helpt het voor Jan-Willem en Klarinda om te merken dat zij in alle hectiek Gods rust en overtuiging ontvangen en veel steun van mensen om hen heen krijgen. Zij geloven dat Hij in alles de ‘Waymaker’ is en dat zij, net als iedereen, uitgenodigd worden om op de weg te wandelen die Hij van tevoren bereid heeft (Efeze 2:10). “God zorgt voor ons en dat geeft rust en vertrouwen voor het avontuur dat voor ons ligt.”

Op de hoogte blijven of Deelgenoot worden?

Wil je op de hoogte blijven of deelgenoot worden? Kijk dan op de website www.care4malawi.nl en/of volg de familie Barth op Facebook Facebook en Instagram. Je kunt je ook inschrijven voor hun nieuwsbrief op de website.

Jan-Willem en Klarinda

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.