De Hoeksche boerin: “ Onze Nederlandse koeien poepen in de winter nu eenmaal binnen.”

Trudy Schoenmakers
4 Min Read
De Hoeksche Boerin is klaar voor - Foto Prive

De eerste twee maanden van dit jaar zitten er al weer op. We hebben al weer bijna 200mm aan regen gehad in deze maanden. Dat is echt al weer veel. Ik hou er dan ook rekening mee dat het de rest van het groeiseizoen wel weer eens droog kan gaan worden. Of dat die gedachte klopt, zullen we gaan mee maken!

Werkzaamheden op het land zijn er niet geweest in de maand februari. Ik heb wel al voor de eerste keer het gras in de tuin gemaaid. Dat is relatief gezien al vrij vroeg in het jaar. Dat kwam door de zachte temperatuur die we hadden in februari. We hebben de trekkers wel al klaar gemaakt om zo mee het land in te kunnen. Ze waren allemaal al helemaal netjes gepoetst en in de wax gezet, maar we hebben ze ook van banden gewisseld.
Je kunt het een beetje vergelijken met de banden van je auto, daar heb je ook zomer- en winterbanden voor.

De eerste werkzaamheden in het land wordt het bemesten van de tarwe. Om zo min mogelijk structuur schade te veroorzaken aan de bodem, willen we met brede banden het land in. Profiel hebben die banden niet nodig, dus hoe gladder, hoe beter! We proberen in het voorjaar ook altijd dierlijke mest uit te rijden over de tarwe percelen. Ook daarvoor is het belangrijk dat de bodem voldoende droog is, want anders zie je het gehele jaar door de sporen in het land liggen. De sporen in het veld geven vaak ook een mindere opbrengst van het gewas op.

Vorig jaar is er geen dierlijke mest uitgereden op onze tarwepercelen. Toen hadden we een zeer nat voorjaar en kwam dit allemaal niet uit. Dan ga je over op kunstmest. Het voordeel van kunstmest is, dat je exact de samenstelling weet van wat je geeft en je dus heel nauwkeurig kunt bemesten. De gehalten van dierlijke mest is telkens anders en weet je pas achteraf wat je hebt gegeven. Daar tegenover staat weer, dat als je (vroeg) dierlijke mest uitrijdt, je geld toe krijgt en kunstmest altijd geld kost. Onze Nederlandse koeien poepen in de winter nu eenmaal binnen en die mestsilo’s raken een keer vol.

Het is nog even wachten tot het eerste pootgoed binnenkomt. Dit jaar een ander ras dan vorig jaar wat we gaan telen voor afnemer Albert Heijn. De vraag naar tafelaardappelen loopt ieder jaar verder af en dat merken wij ook met onze afzet.  Daarnaast is er schaarste op de pootgoedmarkt. Pootgoed telen is een vak apart. Doordat de fritesmarkt de laatste jaren in een stijgende lijn liggen, zijn er pootgoedtelers over gegaan op het telen van frietaardappelen. Hierdoor komt er steeds minder pootgoed beschikbaar voor ons om uit te kunnen poten.

 


Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtjeaan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren