Willemien Koning-Hoeve bracht werkbezoek in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto CDA HW

Willemien Koning-Hoeve, kandidaat voor het Europees Parlement voor het CDA, bracht zaterdag een werkbezoek aan de Hoeksche Waard en Voorne-Putten. In de Hoeksche Waard werd zij gastvrij onthaald bij Boerderijwinkel Zevenbergen in Piershil. Willemien is zelf boerin en heeft zich vanuit haar passie voor de land- en tuinbouwsector en het belang van voedselzekerheid voor ons allemaal, beschikbaar gesteld voor het Europees Parlement. Ze weet wat er speelt op het platteland en in de agrarische sector. In Brussel ligt de basis van de regelgeving voor land- en tuinbouw, visserij en natuur. De huidige regels voor de agrarische sector knellen en bij veel familiebedrijven staat het water aan de lippen door wetgeving rond onder andere stikstof, verlies derogatie, nitraatrichtlijn en het nieuwe fenomeen Nutriënt Verontreinigde (NV)gebieden. Dat vraagt om aanpassing van deze opstapelende wet- en regelgeving op Nationaal en Europees niveau om agrarische bedrijven weer toekomstperspectief te geven. Beleid moet sturen op een combinatie van ecologie, economie en sociaal welzijn. Rentmeesterschap gaat over de schepping inclusief de mensen. Waar ligt de hoop op een goede toekomst?

Willemien legde uit dat Nederland vaak een ‘kop’ – een extra stukje – op het Europese beleid zet. En dat het juist vaak die extra kop is, die knellend is voor de Nederlandse landbouw. Ook is het belangrijk dat er goed naar de verschillen in Europa gekeken wordt. Nederland is geen Spanje. Hier groeit veel gras en zijn we goed in melkveehouderij. In Spanje is veel zon en zijn ze goed in bijvoorbeeld citrusvruchten. Er is dus ‘regionaal’ beleid nodig dat rekening houdt met de verschillen tussen gebieden in plaats van één beleid voor héél Europa. Die erkenning van verschillen betekent ook dat Nederland – liefst samen met landen met vergelijkbare omstandigheden en uitdagingen – in gesprek moet om nieuwe afspraken te maken over NV-gebieden, derogatie en bufferstroken. Nederland zelf zal tegelijkertijd moeten zorgen dat de ‘kop’ van het nationale beleid gaat. En dat ook in Nederland een regionale benadering moet zijn. De verschillende grondsoorten reageren anders. De vrees is dat – als dat niet snel genoeg gaat – dat veel van de bedrijven dit niet meer mee zullen maken. Deze boodschap wil Willemien zo luid overbrengen in Brussel, dat ze het ook in Den Haag héél goed kunnen horen.

Willemien is getrouwd met boer en brandweerman Kees. Hun bedrijf staat in Langedijk en zij hebben vier kinderen. Willemien Koning is Statenlid en nr.4 op de CDA kandidatenlijst voor Europarlementariër. Bij Copa-Cogeca, de Europese koepel van landbouworganisaties en landbouwcoöperaties in Brussel heeft zij bestuurlijke ervaring opgedaan op Europees niveau. In 2018 was Willemien vrouwenvertegenwoordiger en heeft zij de Verenigde Naties toegesproken in New York. Daarnaast heeft zij diverse bestuursfuncties gehad bij LTO.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren