Dodenherdenking op 4 mei bij oorlogsmonument in Westmaas

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto PR

Op de avond van de dodenherdenking, op zaterdag 4 mei, wordt in Westmaas weer een herdenking gehouden van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. De herdenking begint met een bijeenkomst in de Dorpskerk, die wordt gevolgd door het leggen van kransen en bloemen bij het oorlogsmonument De Traan naast de kerk en wordt afgesloten met een stille tocht naar de begraafplaats met drie oorlogsgraven. De herdenking, die voor de vierde keer wordt gehouden sinds de oprichting van het oorlogsmonument in 2018, wordt ook ditmaal georganiseerd door de plaatselijke Oranjevereniging “Koningin Wilhelmina”.

Voor de herdenkingsbijeenkomst in de kerk zijn de nabestaanden uitgenodigd van de tien gevallenen van wie de namen op het monument staan. Daarnaast zijn vertegenwoordigers aanwezig van de veteranen, het gemeentebestuur, de scholen en scouting. Belangstellenden zijn welkom bij de bijeenkomst in de kerk.

Daar spreekt eerst loco burgemeester Paul Boogaard namens de gemeente Hoeksche Waard. Later in de dienst houdt Mariël van Steensel een herdenkingstoespraak als nabestaande. Zij is de kleindochter van Marinus van Steensel, die samen met zijn broer Arie in augustus 1941 betrokken was bij de hulp aan de bemanning van een Britse bommenwerper die een noodlanding moest maken op Greup ter hoogte van de Eerste Kruisweg. Arie van Steensel was één van de Vijf van Greup, die door de Duitsers werden gefusilleerd. Marinus ontsprong de dans door zijn jonge leeftijd. Hij werd ‘slechts’ veroordeeld tot 10 jaar tuchthuis. Mariël van Steensel groeide ook op aan de Greup; zij woont tegenwoordig met haar gezin in Zevenbergen.

Muzikale bijdragen in de herdenkingsdienst verzorgen Siebe Visser (altviool) en Wim van Herk (piano). Zij vertolken werken van Rachmaninoff en Bloch. Scholieren van de beide basisscholen in Westmaas dragen gedichten voor tijdens de bijeenkomst, die wordt besloten met het ‘Wilhelmus’.

Na afloop van de bijeenkomst in de kerk worden bij het oorlogsmonument De Traan kransen en bloemen gelegd. Rond 20.00 uur vindt daar de officiële dodenherdenking plaats met “The Last Post” door Esther van der Mark (trompet) en 2 minuten stilte. Aansluitend maken de genodigden en andere belangstellenden een stille tocht naar de algemene begraafplaats van Westmaas. Scholieren plaatsen daar kaarsen bij de drie oorlogsgraven. De herdenking eindigt met een korte ontvangst in het verenigingsgebouw De Munnik naast de kerk.

In de week vóór dodenherdenking, op donderdag 25 april om 11.30 uur, houden de beide basisscholen in Westmaas een gezamenlijke herdenkingsbijeenkomst bij het monument De Traan. De scholen hebben het monument bij de oprichting in 2018 geadopteerd.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren