Zondag 10 november was het oogstdienst in De Open Hof. Dit jaar brachten kerkleden van de Open Hof kerk een mooie oogst aan producten mee naar de kerk om deze vervolgens te schenken aan de Pauluskerk in Rotterdam. De inzameling was bestemd voor het Kerstdiner in de Pauluskerk. Ds. Martijn van Leerdam, predikant en directeur van de Pauluskerk, ging deze zondag voor in de dienst en hij was zeer dankbaar voor de gulle gaven van de leden van de kerk.
Ieder jaar wordt tijdens de oogstdienst in De Open Hof een diaconale actie gehouden waarbij kerkleden producten meebrengen zoals fruit, groente, bloemen, zelfgemaakte jam e.d. Deze worden vervolgens in mooie pakketjes verdeeld onder oudere kerkleden of mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Omdat dit jaar Martijn van Leerdam, predikant en directeur van de Rotterdamse Pauluskerk, op het preekrooster stond, is hier een andere vorm aan gegeven.
De kerkleden was gevraagd om zondagmorgen producten mee te brengen zoals zacht fruit, jam, pindakaas, koffie, thee, kaas e.d. Hieraan werd ruimhartig gehoor gegeven want het leverde een rijke en kleurrijke oogst op voorin de kerk. Na afloop van de dienst is alles naar de Pauluskerk gebracht waar ’s middags de eerste mandarijntjes al werden uitgedeeld.De collecte deze zondag was eveneens bestemd voor de Pauluskerk en dan in het bijzonder voor het Kerstdiner van de bezoekers. Tijdens de dienst deelde Martijn van Leerdam enkele schrijnende praktijkvoorbeelden waar men in de Pauluskerk mee te maken heeft. Dit maakte diepe indruk op de kerkleden.
De Pauluskerk

De Pauluskerk is niet alleen een kerk, maar ook een opvangplek. Ze zijn elke dag open om dakloze mensen op te vangen. Daarbij bieden ze een reeks van basisvoorzieningen aan, zoals kleding, maaltijden, een artsenspreekuur, maatschappelijk werk, en begeleiding bij het aanvragen van een verblijfsvergunning of terugkeer naar het land van herkomst. Daarnaast zetten ze zich in voor menswaardige opvang en hulp voor dakloze mensen in heel Nederland. Voor Martijn van Leerdam betekent dit dat hij een team van 250 vrijwilligers en 18 beroepskrachten aanstuurt, en tegelijk ook dominee is van de geloofsgemeenschap van de Pauluskerk.
De Pauluskerk komt op voor álle mensen in Rotterdam en omgeving die het zonder hulp niet redden: dak- en thuislozen, verslaafden, mensen met psychiatrische problemen, mensen zonder geldige verblijfspapieren, zonder betaald werk, jongeren zonder gevoel voor richting in hun bestaan en kwetsbare ouderen.
Door de haperende economie, zware bezuinigingen op de maatschappelijke opvang, sociale zekerheid en gezondheidszorg en een steeds strenger vreemdelingen- en asielbeleid is het voor veel van de bezoekers steeds moeilijker geworden zich in onze maatschappij staande te houden. Zonder hulp is het voor hen nauwelijks mogelijk het tij te keren. Juist voor hén wil de Pauluskerk er zijn en via hun activiteiten willen ze hen als het even kan weer nieuw perspectief bieden.
De Pauluskerk werkt vanuit de overtuiging dat de Bijbel hen oproept om te zien naar en hulp te bieden aan mensen die het zonder helper niet redden. De Pauluskerk ziet ‘geloven’ en ‘hulpverlenen’ als twee zaken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar versterken. Ze weten zich geïnspireerd door de ‘kernwaarden’ uit het boek de Bijbel: barmhartigheid en gerechtigheid, vrede en heelheid.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.


