Glyfosaat op gemeentelijke landbouwgrond? Op weg naar een gezond alternatief

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Tania Heimans en Anton Roggen, van oudsher gefascineerd door trekkers, blij dat hun motie bijdraagt aan de wens van de gemeente voor-trekker te zijn van duurzame en toekomstgerichte landbouw.Foto PR

In de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie nam de gemeenteraad van de Hoeksche Waard een belangrijke stap richting gezondere landbouw op eigen grond. De motie ‘Verpachten met zorg – voor bodem, boer en biodiversiteit’, op initiatief van Tania Heimans (GroenLinks) en Anton Roggen (VoorWaards), werd aangenomen. Dit in lijn met de ambitie van de gemeente om koploper te worden op het gebied van duurzame en innovatieve landbouw.

De motie vraagt het college om te onderzoeken hoe pacht van gemeentelijke landbouwgrond zonder glyfosaatgebruik mogelijk kan worden gemaakt. Dit omdat glyfosaat in verband wordt gebracht met schade aan bodemleven, achteruitgang van biodiversiteit en mogelijke gezondheidsrisico’s zoals Parkinson en kanker. Ook wordt gevraagd om over de nodige compensatie en alternatieven in gesprek te gaan met boeren, LTO Noord en andere betrokkenen.

Een positieve stap voor mens, milieu én boer
Anton Roggen: “Mijn grootvader was boer. Hij kwam regelmatig thuis bedekt onder een laag gele poeder. Hij overleed al op 60-jarige leeftijd en ik vraag me vaak af of hij ouder had kunnen worden als hij geen bestrijdingsmiddelen had hoeven gebruiken. Het is mooi dat we als raad laten zien dat we agrariërs willen ondersteunen bij de overgang naar ook voor hen gezondere landbouw zonder glyfosaat.”

Tania Heimans verbleef de zomers van haar jeugd bij een boerenfamilie, en ziet de onzekerheid waar vele agrariërs voor staan: “We moeten niet vanachter een bureau over agrariërs beslissen. Als je met ze praat begrijp je hoe lastig of onmogelijk het soms wordt ervaren om zonder bestrijdingsmiddelen als glyfosaat te werken. Tegelijkertijd erkennen landen als Frankrijk, Duitsland en Italië de ziekte van Parkinson al als beroepsziekte van boeren die langdurig of intensief met bestrijdingsmiddelen werken. Onze gemeente kan het goede voorbeeld op haar eigen grond geven, en daarbij tonen hoe agrariërs gesteund kunnen worden bij de overgang naar een gezonder en werkbaar alternatief.”

Samen optrekken voor gezonde landbouw
Met de motie willen de indieners laten zien dat verpachten in dienst kan staan van boeren die gezonder willen werken. Gemeente Hoeksche Waard verpacht op dit moment 62 hectare landbouwgrond – dat zijn ruim 86 voetbalvelden. “Daar kan de gemeente de mogelijkheden in kaart brengen,” zegt Heimans. “Niet voor méér regels, juist gebruik van glyfosaat maakt het ingewikkeld, maar wél voor bescherming van de boer, de bodem en onze biodiversiteit met ondersteuning.”

Volgens de indieners is de tijd rijp. Het gebruik van glyfosaat is al verboden voor particulieren, en ook de gemeentelijke buitendienst werkt er niet meer mee. Een groeiend aantal provincies en gemeenten verbiedt het middel op hun gronden, net als Staatsbosbeheer. Bovendien heeft producent Bayer in de VS al voor miljarden geschikt met kankerpatiënten. Roggen: “De discussie hoeft niet meer te gaan over wel of niet schadelijk, of wel of niet wettelijk toegestaan, maar dit is een kwestie van gezond verstand gebruiken met zorg voor onze boeren en milieu.”

De raadsleden zijn blij dat de gemeenteraad hun motie heeft aangenomen, die mede door Waardig Ouder Worden en BurgerBelangen werd ingediend. Daarmee kiest de Hoeksche Waard voor weer een mooie stap richting toonaangevende duurzame en toekomstgerichte landbouw.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.




Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren