Wat een maand was juli! Terwijl velen volop aan het genieten waren van zon, zee en vakantie, draaide het op ons erf op volle toeren. Wie had verwacht dat we al zo vroeg in het jaar onze tarwe konden dorsen? Dit jaar 3 percelen met Nedertarwe en het verliep allemaal heel soepel. De oogsttijd vind ik altijd de mooiste tijd van het jaar. Dit is waar je het voor doet. Kiepwagens vol met graan, op weg naar de plek waar alles bij elkaar komt en vervolgens richting ambachtelijke bakkers.
De tarwe voldeed dit jaar keurig aan de voorwaarden. Het vochtgehalte was goed, dus we hoeven dit jaar geen droogkosten te betalen. En ook de hectolitergewichten lagen hoog, wat betekend dat de tarwe van hoge kwaliteit is en er dus mooie broden van gebakken kunnen worden.
Omdat mijn tarwe gebruikt wordt in Nedertarwe meel, weet ik dat er o.a. brood van gebakken wordt. Hier in de Hoeksche Waard is bakker Voordijk een bakker die met deze meel zijn brood bakt. Brood wat gemaakt wordt van Nederlands graan. Ik hou er van!
Naast de tarwe die we al hebben kunnen oogsten, hebben we ook de eerste aardappelen kunnen rooien. We hebben dit voorjaar gelukkig een mooi plantmoment kunnen pakken, en dat betaalt zich nu uit. Twee van onze rassen zijn inmiddels gerooid. Het blijft altijd spannend hoe ze uit de grond komen, maar ook hier waren we dik tevreden over de opbrengst en de kwaliteit. Vroeg poten is vroeg oogsten, en dat geeft ook wat lucht in de planning voor de rest van het seizoen. De volgende rassen gaan op hun retour, dus over een paar weken kunnen we verder met de oogst.
De schil van een aardappel zorgt voor zijn bescherming. Het is dus belangrijk dat de schil stevig is, dat zorgt voor een goede kwaliteit.
Tussen de bedrijvigheid door hielden we natuurlijk ook een schuin oog op de suikerbieten. Die mogen nog even doorgroeien. De stand is mooi, maar wat extra gewicht kunnen ze zeker nog gebruiken. De voorlopige planning voor levering aan de fabriek kwam deze week binnen: we leveren dit jaar in twee keer. De eerste levering staat gepland voor begin september. Dat lijkt misschien nog ver weg, maar voor je het weet, zijn we daar alweer aan toe.
Kortom: juli bracht vroege oogst, mooi weer en goede vooruitzichten. Het geeft energie om te merken dat al het werk van eerder dit jaar nu zijn vruchten afwerpt. En terwijl de tarwe al in de silo’s ligt en de eerste aardappels hun weg vinden, kijken we alweer vooruit naar wat augustus brengen zal. Maar eerst – heel even – genieten van het gevoel van een geslaagde start van de oogst.
Volg de Hoeksche Boerin: elke maand een kijkje op het boerenland in de Hoeksche Waard
Iedere maand deelt de Hoeksche Boerin haar ervaringen en werkzaamheden op het boerenbedrijf in de Hoeksche Waard. Van de oogst van tarwe en aardappelen tot de groei van suikerbieten – je leest het allemaal in haar maandelijkse update.
Heb je vragen aan de Hoeksche Boerin? Stuur gerust een bericht via de sociale media of neem contact op met Hoeksch Nieuws. Wij zorgen dat je vraag bij haar terechtkomt.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.


