Mosselman op de vingers getikt door Omgevingsdienst ZHZ vanwege overschrijden geluidsnormen

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
'Het probleem in beeld'. De uiverwerkende industrie (linksboven) is alleen bereikbaar via het dorpscentrum van Piershil. - Foto Henk van der Heuvel

PIERSHIL – De geluidsproductie van de uiverwerkende industrie Mosselman in de dorpskern van Piershil  voldoet niet aan de wettelijke verplichtingen. Dat is de uitkomst van diverse metingen uitgevoerd door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.

Henk van den Heuvel, het aanspreekpunt namens 24 huishoudens uit de directe omgeving, is niet verbaasd over die uitkomst. ,,Vooral in de nachtelijke uren is de overschrijding enorm, soms bijna twee keer de toegestane hoeveelheid”. Mosselman ontvangt nu een handhavingsbrief en krijgt twee maanden de tijd om te voldoen aan de eisen.

'Het probleem in beeld'. De uiverwerkende industrie (linksboven) is alleen bereikbaar via het dorpscentrum van Piershil. - Foto Henk van der Heuvel
‘Het probleem in beeld’. De uiverwerkende industrie (linksboven) is alleen bereikbaar via het dorpscentrum van Piershil. – Foto Henk van der Heuvel

De bewoners hebben onlangs een uitgebreide klachtenrapportage aangeboden aan College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Korendijk, er is daarin verzocht om op zeven verschillende aspecten te wet te handhaven in het havengebied en op de dijken. ,,Nu nog zes dus. In dit geval moesten we als bewoners zelf handhaving van de wet afdwingen. Maar we rekenen nog steeds op een terugkoppeling van het rapport. Een informatieavond georganiseerd door de burgemeester met de presentatie van een gemeentelijk plan van aanpak zou zeer worden gewaardeerd”.

De volgende speerpunten van de bewonersgroepering zijn gericht op de verspreiding van stof over het dorp. En op vervoersbewegingen met onafgedekte ladingen. ,,Particulieren en ook andere bedrijven worden gedwongen om hun lading af te dekken tijdens het vervoer. Het sorteren van de uien en het overladen van grond en uien geschiedt deels buiten, achter een goed bedoelde kistenrij. Wat er moet komen is een industriële stofafzuiging, zoals dat ook bij soortgelijke bedrijven in gebruik is. Ook hier bestaan gelukkig allemaal wettelijke kaders voor”.

Binnenkort beslist de gemeente over een nieuwbouwaanvraag van de uiverwerkende industrie, er wordt getracht om een gesprek te arrangeren tussen Mosselman en de bewoners. ,,Daar werken wij graag aan mee. Het bedrijf zit ons best hier, er zal alleen flink moeten worden geïnvesteerd om binnen de wet te functioneren. Geluidsdemping, stofafzuiging, chauffeursopvoeding. Tot het zover is zou geen enkele gemeente een nieuwbouwvergunning moeten willen verstrekken”.

In een latere fase zullen diverse bewoners met een in de muren ingebouwde trillingsmeter aantonen dat ook het aanrijdende tractorverkeer te zwaar is geworden. ,,De tractoren zijn doelmatiger gemaakt, twee zo groot en sterk. Bedoeld voor aanlevering op een industrieterrein, schade veroorzakend in een dorpskern. Maar ook dat zal wetenschappelijk door ons worden onderbouwd”.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren