WK voetbal: Denk aan uw brandveiligheid!

140

Brandblusser_824x675REGIO – Het WK voetbal staat voor de deur. De eerste café’s, winkels, huizen en straten zijn al oranje gekleurd. Deze vele versieringen – helaas nog te vaak van brandbaar materiaal – kunnen echter ook gevaarlijke situaties opleveren. Jaarlijks melden bijna 10.000 mensen zich met (ernstige) brandwonden bij de spoedeisende hulp. De brandweer vraagt u dan ook alert te zijn op de brandveiligheid van slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en boa’s. ”Ook dit jaar zijn ongetwijfeld veel feest- en sfeerartikelen niet veilig. Ze vliegen te gemakkelijk in brand met alle gevolgen van dien.” Dat stelt Marco Troost van Brandweer Zuid-Holland Zuid. “Met eenvoudige maatregelen zorgt u ervoor dat het feest bij u thuis of in de kroeg (brand)veilig verloopt.”

Thuis; Hoe (brand)veilig is uw versiering?

Gaat u thuis met familie, buren, vrienden of bekenden de WK wedstrijden kijken? Ook bij u thuis is brandveiligheid dan belangrijk. Let vooral op de veiligheid van versieringen. Goede versieringen zijn niet gemakkelijk ontvlambaar, dit staat altijd vermeld op de ver-pakking. Hang de versieringen op minimaal 50 centimeter afstand van spotjes en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen. Gebruik onbeschadigde verlengsnoeren. Rol kabelhaspels bij het gebruik altijd helemaal af en verleng een verleng-snoer nooit met een ander verlengsnoer.

Meer informatie over het brandveilig versieren kunt u ook vinden open www.brandweer.nl/brandveiligheid/veilig_wonen/feestversiering/.

De straat; toegankelijk houden voor hulpdiensten

Gezellig, al die versierde straten en buurten. Houdt alleen wel rekening met de bereik-baarheid van uw straat of buurt voor brandweer en ambulance. Er zijn een paar eenvou-dige regels bij het versieren van de openbare weg. Zorg dat versieringen boven de open-bare weg hoger dan 4,2 meter hangen en houd een breedte van ten minste 3,5 meter vrij.

Horeca: Waar is hier de nooduitgang?

De horeca is over het algemeen goed op de hoogte van de brandveiligheidsregels: veilige versiering, adequate vluchtroutes, blusmiddelen, noodverlichting en niet te veel bezoekers. De brandweer controleert samen met de horecaondernemers regelmatig de brand-veiligheidsvoorzieningen. Dus ook voor en tijdens het WK. U kunt zelf ook een bijdrage leveren aan uw eigen brandveiligheid. Blijf zelf alert, niet alle rood, wit, blauw of oranje vlaggetjes en kledingstukken hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. In een over-volle horecagelegenheid kan dit levensgevaarlijk zijn. En als er ondanks alle voorzorgs-maatregelen toch brand uitbreekt, moet u via goede vluchtroutes op tijd weg kunnen komen. Weet waar de nooduitgang is!

Barbecueën, bakken en braden

Tijdens het WK bestaat natuurlijk ook de kans dat het mooi weer is. Misschien gaat u wel barbecuen. Voor de georganiseerde evenementen kunnen hiervoor voorwaarden aan worden gesteld op basis van de Brandbeveiligingsverordening, de APV en het Bouwbesluit 2012. Ook bij mensen thuis, bijvoorbeeld in de achtertuin, kan het in de buitenlucht bereiden van eten gevaar opleveren. Dit kan ook veilig! Hiervoor willen wij u attenderen op de algemene tips van brandweer Nederland.

Meer informatie over brandveiligheid bij barbecueën, bakken en braden kunt u vinden op www.brandweer.nl/brandveiligheid/veilig_barbecueen/.

Meer informatie?

Voor meer informatie over dit bericht kunt u terecht op de website van uw brandweerkorps;www.brandweerzhz.nl. U kunt uw brandweerkorps ook per e-mail bereiken op[email protected] of op het telefoonnummer 088 – 636 5000.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.