Molen ‘t Vliegend Hert in ’s-Gravendeel gaat weer draaien

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

20140710molenvliegendhert’s-Gravendeel – De korenmolen ’t Vliegend Hert aan de Molendijk in ’s-Gravendeel gaat binnenkort weer volop draaien.In de afgelopen weken is er door de molenbouwers van Molenmakerij Herrewijnen en door vrijwilligers van de Stichting Molens Binnenmaas, onder leiding van molenaar Floris van Hoogstraten, hard aan de molen gewerkt.

Zij hebben het gaande molenwerk waar nodig gerepareerd of vervangen en hebben ontbrekende (veiligheids)voorzieningen aangebracht.Deze werkzaamheden zullen medio augustus zijn afgerond, waarna op woensdagmiddag 27 augustus 2014, tijdens de traditionele feestweek van ’s-Gravendeel, de molen feestelijk opnieuw in gebruik wordt genomen.Nadere bijzonderheden hierover worden in de loop van de volgende maand bekend gemaakt.

De uit 1858 daterende molen heeft het in de afgelopen halve eeuw moeilijk gehad.De eerste honderd jaar van het bestaan van ‘t Vliegend Hert – verreweg de grootste ronde stellingmolen van de Hoeksche Waard – was zijn glorietijd. Er werd graan gemalen op windkracht en later door middel van gedeeltelijk elektrische aandrijving. De draaiende wieken van ‘t Vliegend Hert waren toen een vertrouwd beeld in ’s-Gravendeel. In 1951 werd het draaien op windkracht beëindigd en was het afgelopen met het bekende beeld van die dagelijks rondwentelende wieken op de Molendijk.

Complete maalfabriek

De korenmolen ‘t Vliegend Hert is een bijzondere molen onder de molens in de Hoeksche Waard en ver daarbuiten. Ooit gebouwd als traditionele windmolen, werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw de binnenkant van de molen omgebouwd tot een complete mechanische maalfabriek.Van boven tot beneden werd de molen voorzien van een siloruimte, een bunkerschaal en twee mengketels. Deze constructie is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Het is daarmee een van de weinige overgebleven  voorbeelden in ons land van een traditionele windmolen met een ‘industriële inhoud’. “Deze bijzondere constructie  zullen we dan ook niet veranderen. Het laat het verhaal zien van het wel en wee van de molen”, vertelt de nieuwe voorzitter van de Stichting Molens Binnenmaas, Jan Booden uit Mijnsheerenland, in een toelichting op de huidige werkzaamheden. Hij wijst ook op de slechte toestand van molen. “Dat komt doordat het traditionele molendeel meer dan een halve eeuw niet in bedrijf is geweest. Weer en wind en houtvreters hebben dan vrij spel en tasten het rader-/houtwerk en de stenen constructie aan. Niemand die het ziet en er wat aan doet. Van een molen die stilstaat, holt de kwaliteit achteruit.”

Twee fasen

Een paar jaar geleden is de molen gedeeltelijk gerestaureerd. Jan Booden: “Toen wij als Stichting Molens Binnenmaas op 31 maart van dit jaar de molen overnamen wisten we dat er nog veel moest gebeuren. Op dit moment zijn we bezig met het uitvoeren van de eerste fase van die werkzaamheden. Het gaat daarbij om de reparatie of vervanging van essentiële onderdelen van het gaande molenwerk en het aanbrengen van voorzieningen ten behoeve van onze vrijwilligers en de bezoekers. Daarbij speelt veiligheid een belangrijke rol. Verder zal de molen worden voorzien van sanitair en een eenvoudige pantry. Alles bij elkaar een heleboel werk, waarmee we medio augustus klaar zullen zijn.” In het komend najaar zal de molen voorzien worden van een nieuwe staart. Dat wordt een spectaculair karwei waarvoor tegen die tijd een torenkraan nodig is.De tweede fase van de herstelwerkzaamheden is voor begin volgend jaar voorzien. Die werkzaamheden zullen zich voornamelijk beperken tot de stenen romp.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren