Zoektocht naar toekomstige monumentale bomen

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Populier bij haven 15-7-2014
Het is zeker met het oog op de toekomst belangrijk om nu al goed te kijken naar relatief jonge bomen, die uit kunnen groeien tot echte monumentale bomen. Deze Canadese populier in ‘s-Gravendeel is wat dat betreft een mooi voorbeeld.

HOEKSCHE WAARD – De regionale Bomenstichting ‘Fraxinus Excelsior’ is niet alleen bezig met het beschermen en inventariseren van monumentale en beeldbepalende oude(re) bomen, maar kijkt ook naar de jonge ‘boom-talenten’. Simpel gezegd, jongere bomen die, mede doordat ze b.v. op een opvallende locatie staan uit kunnen groeien tot erkende monumentale bomen.

De minimale leeftijd voor bomen om te kunnen worden opgenomen in het landelijke Register voor Monumentale bomen (in beheer bij de landelijke Bomenstichting) is vastgesteld op 80 jaar. Gelukkig heeft ‘Fraxinus Excelsior’ met name tijdens de jaren 2003-2010 in de regio veel bomen ‘gevonden’ die veel ouder waren en dus werden die meestal probleemloos opgenomen in het register. Voor jongere (toekomstige monumentale) bomen is één van de belangrijkste criteria dat ze ondermeer op een opvallende locatie staan, waarbij de boom (bomen) dus al vanuit de verte zichtbaar is. De bomen op zo’n locatie worden naarmate ze ouder én dus groter worden ook een soort van ‘baken’ of richtpunt in het landschap. Het komende najaar gaat de regionale Bomenstichting dan ook intensief op zoek naar dergelijke bomen. Dit kunnen dus ook nog relatief jonge bomen zijn, bijvoorbeeld tussen de 25-45 jaar.

Inmiddels is er deze zomer al een begin gemaakt met het zoeken naar zulke bomen in met name ‘s-Gravendeel, Schenkeldijk en Puttershoek. In ‘s-Gravendeel zijn al diverse, potentieel monumentale bomen aangetroffen, die vooral ook door de locatie in de toekomst zeker uit kunnen groeien te echte monumentale bomen. De regionale Bomenstichting hoopt dat dit soort ‘boom-talenten’ ook extra bescherming zullen krijgen. Het zijn met het oog op de toekomst tenslotte ook mooie aanwinsten voor het Nationale Landschap, net zoals de huidige monumentale bomen dat nu al zijn.

(Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren