Damen Shipyards en Natuurmonumenten slaan handen ineen voor duurzame verbinding naar Tiengemeten

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Schermafbeelding 2014-08-11 om 17.00.51TIENGEMETEN – Op 11 juli hebben Natuurmonumenten en de Gorinchemse scheepsbouwer Damen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De samenwerking draait om de ontwikkeling van een duurzame veerpont voor het eiland Tiengemeten.

De huidige, op diesel varende, veerpont is verouderd en binnen enkele jaren aan vervanging toe. De veerpont maakt de oversteek mogelijk van Nieuwendijk naar het eiland Tiengemeten in het Haringvliet.Damen kijkt uit naar de samenwerking met Natuurmonumenten om een duurzamere verbinding bij Tiengemeten te realiseren. Jelle Meindertsma, Sales Manager bij Damen, zegt: “Een van de eigenschappen van een veerpont is dat deze altijd het zelfde traject vaart. Een voorspelbaar vaarprofiel leent zich bij uitstek voor optimalisatie en verduurzaming van een schip.”Henk Grunstra, Product Directeur Public Transport, vult aan: “We beginnen met een lege pagina. Het gaat om een vervoersvraagstuk en alle mogelijke technieken staan nog open. Je moet buiten de bestaande kaders durven denken om tot innovatie te komen.’’

Krijn-Jan Provoost, regiodirecteur Natuurmonumenten Zuid-Holland en Zeeland, merkt op dat een veerverbinding normaliter geen kernactiviteit van Natuurmonumenten is. “Wel is het zo dat de beleving van het eiland Tiengemeten al begint zodra men op de boot stapt. Graag lopen wij voorop als het gaat om duurzaamheid, en daar willen we onze bezoekers maximaal bij betrekken’’, aldus Krijn-Jan.Innovatie is één van de kernwaarden van Damen. Vandaar dat Natuurmonumenten juist deze partij gekozen heeft als partner in de ontwikkeling van een duurzame veerpont. De scheepsbouwer verwacht in Oktober een eerste concept te kunnen presenteren.

Damen Shipyards Group
Damen Shipyards Group exploiteert 40 scheeps- en reparatiewerven, en heeft wereldwijd 8000 mensen in dienst. Damen heeft al meer dan 5000 schepen opgeleverd in ruim 100 landen. Jaarlijks levert de onderneming ongeveer 180 schepen af aan klanten over de hele wereld. Dankzij het unieke, gestandaardiseerde ontwerpconcept kan Damen constante kwaliteit garanderen.

De combinatie van standaardisatie, modulaire bouw en het op voorraad bouwen van schepen zorgt voor kortere levertijden, een lage ‘total cost of ownership’, een hoge wederverkoopwaarde en betrouwbare kwaliteit. Bovendien zijn de schepen van Damen gebaseerd op grondige R&D en bewezen technologie.

Damen heeft een veelzijdig assortiment, waaronder sleepboten, werkschepen, marine- en patrouilleschepen, high-speed craft, vrachtschepen, baggerschepen, schepen voor de offshore-industrie, veerboten, pontons en superjachten.

Voor bijna elk type schip biedt Damen uitgebreide servicemogelijkheden, zoals onderhoud, levering van onderdelen, training en overdracht van (scheepsbouw)kennis. Als sluitstuk van het aanbod biedt Damen daarnaast allerlei scheepsonderdelen, met name straalbuizen, roeren, ankers, ankerkettingen en staalconstructies.

Naast scheepsontwerp en scheepsbouw biedt Damen Shiprepair & Conversion een netwerk van 16 scheepsreparatie- en conversiewerven over de hele wereld, met droogdokken tot 420×80 m. De conversieprojecten variëren van het aanpassen van schepen aan de huidige eisen en voorschriften tot volledige conversie van grote offshore-constructies. DS&C voert per jaar 1500 reparatie- en onderhoudsopdrachten uit.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.