Kerk Westmaas zoekt vrienden

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Schermafbeelding 2014-08-25 om 21.56.34WESTMAAS – In Westmaas is kortgeleden de Stichting Vrienden van de Dorpskerk opgericht. De nieuwe stichting streeft er naar om de hele dorpsgemeenschap van Westmaas te betrekken bij het behoud van de historische Dorpskerk. Het kerkgebouw is eigendom van de Protestantse gemeente, de toren behoort toe aan de burgerlijke gemeente. Via het werven van vrienden van de Dorpskerk wil de stichting ook inwoners die niet aan de kerk verbonden zijn, betrekken bij het behoud van de kerk voor toekomstige generaties. De Stichting Vrienden Dorpskerk Westmaas wordt binnenkort gepresenteerd.

Oudste monument

De eeuwenoude kerk aan de Breestraat in het centrum van het dorp dateert uit het jaar 1650 en is daarmee het oudste monument van Westmaas. Met de oude Pastorie van Mastland aan de Munnikenweg, de korenmolen Windlust en een deel van de boerderij Marienhof aan de Smidsweg buiten de kern vormt de kerk het cultureel erfgoed van Westmaas. Alle vier deze gebouwen zijn Rijksmonument.

De Dorpskerk van Westmaas is een van de eerste kerken die na de Reformatie in ons land werden gebouwd. Het interieur van de kerk, met de gebrandschilderde ramen, de vloer van grafzerken en het monumentale orgelfront bevat nog een aantal originele elementen. De kerk is in 1966/67 voor het laatst gerestaureerd. Het gebouw wordt, behalve voor de wekelijkse kerkdiensten, regelmatig gebruikt voor culturele en sociale bijeenkomsten. Koningsdagen, Dorpsfeesten en kerstmarkten spelen zich altijd rond de Dorpskerk af. Zo vervult de kerk een centrale rol in het dorp, ook voor veel bewoners van buiten de kerkgemeenschap.

Breder draagvlak

Inmiddels is de kerk wel volledig in eigendom en beheer bij de kerkelijke gemeente, maar het is de vraag of die in de toekomst die last helemaal alleen zal kunnen blijven dragen. Om de verbondenheid van het hele dorp met de historische Dorpskerk vorm te geven en om een breder draagvlak te creëren is nu de Stichting Vrienden Dorpskerk Westmaas opgericht. Dat draagvlak is ook van belang wanneer in de toekomst fondsen moeten worden geworven voor de
instandhouding van de kerk. Het plan voor de Vriendenstichting is afkomstig uit
de Protestantse gemeente, maar bij het bestuur en het comité van aanbeveling
zijn ook mensen uit andere kerken en van buiten de kerk betrokken.

De Stichting nodigt alle inwoners van Westmaas uit om de instandhouding van de kerk te verzekeren door zich aan te melden als vriend/vriendin van de Dorpskerk. Door hun bijdragen voor en hun betrokkenheid bij het gebouw kunnen zij er aan bijdragen dat de kerk, die al eeuwenlang bij het dorp hoort, ook voor komende generaties behouden zal blijven. Zo is het ook geformuleerd in een informatiefolder van de Stichting, die binnenkort onder de titel “De Dorpskerk is van Westmaas” op enkele drukke punten in het dorp verkrijgbaar is en waarmee belangstellenden zich als vriend kunnen opgeven. In de folder staan veel bijzonderheden over de historie van de kerk en de toren.

De Stichting wordt voor het eerst gepresenteerd op het Dorpsfeest Westmaas dat op zaterdag 6 september a.s. wordt gehouden. Meer informatie: Rook Belder, secretaris Stichting Vrienden Dorpskerk Westmaas, tel. 0186 571797, e-mail:[email protected]

(Foto: Rook Belder)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.