Kansen verkennen voor toegankelijkheid Fort Buitensluis in Numansdorp

0
497

Bezoek Fort Buitensluis - pers kopieNUMANSDORP – Het afstoten van het fort door Defensie betekent kansen om het fort openbaar te maken en toegankelijk voor de bevolking. Gedeputeerde Han Weber bezocht gisteren Fort Buitensluis in Numansdorp. Tijdens het werkbezoek werd van gedachten gewisseld over de mogelijkheden om het fort toegankelijk te maken. Mogelijkheden hoe de gemeente of de stichting het fort kunnen verwerven, moeten nog onderzocht worden.

Namens de gemeente Cromstrijen heette wethouder Hans Flieringa de gedeputeerde van harte welkom en bedankte hem voor zijn interesse in het fort. “Het afstoten van het fort door Defensie in 2014 betekent kansen om het fort openbaar en toegankelijk te maken voor de bevolking. Mogelijkheden hoe we het fort kunnen verwerven, moeten wij nog nader onderzoeken maar wij staan daarin niet alleen. Een speciaal opgerichte stichting vanuit de lokale samenleving denkt met ons mee.”

Deze Stichting Fort Buitensluis werd opgericht door inwoners van de gemeente Cromstrijen. Namens de stichting waren de heren Mart Ros en Jan Zevenbergen aanwezig bij het bezoek van de gedeputeerde. Zij benadrukten het feit dat de inwoners bijna 250 jaar tegen dit fort aan hebben gekeken maar nooit een stap op het terrein konden zetten. De stichting maakt zich sterk om de toekomst van het fort te bewaren en te laten beleven door de inwoners.

Daarnaast verzorgde mevrouw Yvonne Leget, die samen met haar man het fort beheert, een interessante rondleiding langs de bunkers op het terrein en in het fort, waarbij de aanwezigen gewezen werden op verschillende bijzondere elementen van het fort.

Gedeputeerde Weber was onder de indruk van de ligging en de staat van Fort Buitensluis. Hij gaf te kennen dat forten ook zijn persoonlijke interesse hebben. Hij vond het fijn om te horen dat een groep vrijwilligers zich verenigden om een dergelijk gebied in stand te houden. Een prima voorbeeld van proactieve inzet vanuit de samenleving. Volgens de gedeputeerde kan de provincie faciliteren bij de toekomst van het fort. Vooral de ligging van het fort biedt volgens de gedeputeerde kansen vanuit meerdere invalshoeken: erfgoedlijnen, natuurontwikkeling (Groenvisie) en samenwerking met forten in Brabant.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.