Derde Rabo Molendag Hoeksche Waard op 18 oktober a.s.

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Poster Rabo Molendag Hoeksche WaardHoeksche Waard – Reeds voor de derde jaar op rij organiseren de molenaars van de Hoeksche Waard de Rabo Molendag Hoeksche Waard. In het nationaal landschap Hoeksche Waard staan nog 12 windmolens, waaronder 10 korenmolens en 2 poldermolens. Alle 12 molens zijn op 18 oktober a.s. tussen 10:00 en 17:00 uur te bezoeken en zullen bij voldoende wind draaiend, of zelfs malend, te bewonderen zijn.

Molenaars en vrijwilligers vertellen u graag de geschiedenis en werking van “hun” molen. Tevens doen er dit jaar ook weer een aantal molen-gerelateerde deelnemers mee, waaronder de “Stoomgenerator” in Goudswaard (stoommachine met oude werktuigen), “De Oude Bakkersschuur” te Maasdam (bakkerijmuseum van bakker Jan de Koning die warme “molenbollen” verkoopt, evenals een kleine markt en vers gebakken zuurdesembrood uit de takkenbossenoven) en museum “Het Land van Strijen” te Strijen (fotopresentatie over de verdwenen molens van Strijen). Ook zijn er op verschillende molens diverse meelproducten te koop die op de wind zijn gemalen. De molendag staat dit jaar in het teken van de “molenbiotoop”, de omgeving rond de molens. Wat voor effect heeft te hoge bebouwing en begroeiing op een molen, en hoe zorgen we gezamenlijk voor een goede molenbiotoop? Ook speelt de landschappelijke waarde daarin een rol. Op enkele molens zijn daarom die dag brochures verkrijgbaar waarin alle wetenswaardigheden over de molenbiotoop zijn opgenomen.

Wat is er op deze dag allemaal te beleven?

Het publiek kan bij elke molen zijn molentocht beginnen. Bij de eerste molen die zij bezoeken krijgen zij een stempelkaart aangeboden, waarmee bij 5 stempels een gratis pannenkoek (p.p.) kan worden verdiend. Tot 5 uur ’s middags kunnen zij bij Peter Pan, recreatieoord Binnenmaas, terecht voor deze overheerlijke pannenkoek. Op de achterzijde van deze stempelkaart is eveneens aanvullende informatie opgenomen over de deelnemers van deze molendag, zoals adressen en wetenswaardigheden. Op vertoon van deze stempelkaart kan men eveneens bij enkele horecagelegenheden (vermeld op de stempelkaart) korting verkrijgen op een kopje koffie of thee.

Langs de molens per antieke bus of paardentram

De Lelie, PuttershoekMaak geheel in stijl een ronde langs de molens van de Hoeksche Waard per bus of per tram.
Ben Holster van manege de “Ritselaer” in Westmaas verzorgt op de Rabo Molendag Hoeksche Waard een speciale paardentramrit langs 5 molens rond de Binnenmaas. Er is plaats voor max. 40 personen. Voor meer informatie en aanmelden is een mailtje naar [email protected] voldoende.

De molens in de gemeente Korendijk, het westelijk deel van de Hoeksche Waard, kunt u verkennen per antieke bus. Chauffeur Kees Kooijman voert u over schilderachtige dijken langs de molens van Piershil, Goudswaard (incl. de Stoomgenerator), Zuid-Beijerland en op aanvraag ook Nieuw-Beijerland. Gedurende de dag zullen er geregeld ritten worden gemaakt, maar er is slechts plaats voor 8 personen. Meer informatie over deze rit kunt u opvragen bij Cees Kooijman (06-12108588).

Molenaar als immaterieel cultureel erfgoed

Sinds 7 mei dit jaar is het ambacht van molenaar ‘immaterieel cultureel erfgoed’, een ambacht dat behouden moet worden. Om de molens in de Hoeksche Waard te kunnen behouden zijn molenaars hard nodig. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseert al sinds de jaren ’60 een opleiding tot molenaar. In deze opleiding, die u in uw vrije tijd op de molen kunt volgen, leert u alle kneepjes van het molenaarsvak. Iets voor u? Vraag naar meer informatie bij de plaatselijke molenaar of kijk op www.vrijwilligemolenaars.nl .

Tot ziens op de Rabo Molendag Hoeksche Waard!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren