Stedin verlaagt netwerktarieven

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

StedinLogoRotterdam – Twee miljoen consumenten en bedrijven in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en regio’s Amstelland, Kennemerland, Noordoost Friesland en Weert gaan in 2015 minder betalen aan netbeheerder Stedin. De netwerktarieven voor gas dalen met ruim 3% en voor elektriciteit met ongeveer 8%. Voor particulieren komt dat neer op een jaarlijkse besparing van ruim 20 euro. De tarieven per 1 januari 2015 zijn vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Met de inkomsten financiert Stedin niet alleen de aanleg en het onderhoud van energienetten en -aansluitingen. Ook de plaatsing van slimme energiemeters en de energieinfrastructuur van de toekomst wordt hiermee mogelijk gemaakt. De groeiende teruglevering door onze klanten van elektriciteit uit zon en wind op het net vraagt de komende jaren om slimme aanpassingen van de energienetten.

,,Daarom blijft Stedin de klant ook in 2015 centraal stellen, want iedereen profiteert ervan als onze dienstverlening simpel, betaalbaar en duurzaam is en blijft. Ongeacht of je als klant alleen energie afneemt of nu al volop meedoet in de energierevolutie en zelf duurzaam produceert’’, zegt Ingrid Rutgers, financieel directeur Stedin.

Focus bij Stedin op klanten en kostenefficiëntie

De Nederlandse netbeheerders hebben gezamenlijk in de afgelopen jaren hun kosten weten  te verlagen, waardoor in 2015 de tarieven landelijk opnieuw dalen. Ook verwacht de ACM dat de financieringslasten van de netbeheerders lager uitvallen. Ook dat draagt bij aan de tariefsverlaging voor Stedinklanten in 2015.

,,Onze kostendaling is zeker niet het resultaat van uitstel van onderhoud of investeringen. Integendeel zelfs, we investeren juist volop om de grote veranderingen in het Nederlandse energielandschap zo optimaal mogelijk te faciliteren. Deze verandering, de zogenoemde energietransitie, stelt Stedin en de energiesector voor grote uitdagingen, maar is ook een belangrijke stap naar een duurzamere samenleving’’, aldus Rutgers.

Bewoners, bedrijven en de industrie in ons gebied investeren nu al fors in duurzaamheid door zelf energie op te wekken of overtollige energie door Stedin te laten transporteren. Deze ontwikkelingen stellen nieuwe eisen aan onze netten om ook in de toekomst aan energieaanbod- en vraag te voldoen.

De tarieven voor 2015

De ACM bepaalt jaarlijks de maximale tarieven voor transport en aansluiting op de elektriciteits- en gasnetten. Ook worden de tarieven voor meetdiensten vastgesteld. De tarieven, ook voor zakelijke aansluitingen, worden berekend op basis van de gemiddelde kosten die de sector maakt en een inschatting van efficiencyverbetering door slimmer netwerkbeheer. Ook de tarieven die Stedin zelf mag vaststellen wijzigen. Welke tarieven zijn vanaf 1 januari 2015 geldig? Een compleet overzicht met toelichting is te vinden op: www.stedin.net/tarieven.

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.000 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren