SP wil fonds voor stimulering aardwarmte

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

aardwarmtekorf_artist_impressionv3REGIO – SP-lijsttrekker Bart Vermeulen wil een fonds voor financiering van diepe aardwarmteboringen. Steeds meer tuinders kiezen voor deze duurzame vorm van energie. Een provinciaal fonds kan de financiële risico’s van diepere boringen beter spreiden.

Bart Vermeulen: ‘Ondernemers die met aardwarmte aan de slag willen, gaan tegenwoordig voor steeds diepere boringen. Dieper boren is echter veel duurder, waardoor de financiële risico’s van een eventuele misboring steeds groter worden.’

Een revolverend warmtefonds zorgt ervoor dat de risico’s beter worden gespreid. Ondernemers die een geslaagde boringen doen, betalen een bijdrage aan het fonds. Bij een misboring krijgen ze juist een bijdrage zodat de risico’s deels zijn afgedekt.

Door deze betere risicospreiding zullen banken minder terughoudend worden om diepe boringen mede te financieren. Hierdoor zal het het totale aantal boringen sneller toenemen, waardoor milieudoelstellingen eerder worden gehaald.

Restwarmte
Naast het aardwarmtefonds wil de SP de komende jaren ook investeren in een restwarmtenetwerk. Industriële restwarmte wordt nu vaak geloosd in de zee of rivieren. Het verwarmen van kassen, woningen en bedrijven is een veel beter doel.

Bart Vermeulen: ‘Er valt geld en het milieu te besparen door de energievoorziening te verduurzamen. De provincie is daarom al gestart met het samenwerkingsverband ‘Warmterotonde’ dat restwarmte uit de Rotterdamse industrie beter benut.

Wij willen dat de Warmterotonde niet alleen restwarmte transporteert naar woningen en bedrijven in de rest van de provincie, maar ook wordt aangevuld met aardwarmte. Hier kan zowel de tuinbouwsector als de woningbouw van profiteren.’

De SP benadrukt dat het provinciaal aardwarmtefonds goed moet worden afgestemd met de regeling ‘RNES Aardwarmte’ van het ministerie van Economische Zaken. De jaarlijkse ruimte binnen deze regeling is beperkt en het voorbestaan ervan onzeker.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.