Bevrijdingsvlaggen komen opnieuw tot leven in de Hoeksche Waard dankzij 550 kinderen.

Redactie Hoeksch Nieuws
1 Min Read

d6d0c26ac5-fakkel_brede_foto_w708HOEKSCHE WAARDIn de komende twee weken gaat een grote groep kinderen van verschillende basisscholen in de Hoeksche Waard hun eigen versie van een bevrijdingsvlag maken en overhandigen die op 23 en 24 april op de verschillende gemeentehuizen in de Hoeksche Waard aan de burgemeesters.

Een oude unieke traditie komt hiermee weer tot leven. In de jaren na de oorlog liepen kinderen uit de hoogste klassen met hun bevrijdingsvlag naar het gemeentehuis van het volgende dorp: de “oranje-bevrijdingstocht”. Het ritueel herhaalde zich elk jaar totdat in 1960 de eigen vlag van de gemeente weet terug kwam op het vertrekpunt.

Door Cultuureducatie met Kwaliteit in de Hoeksche Waard is hierover een film gemaakt. Rika van Ballegooijen vertelt hierin hoe zij als jong meisje zelf heeft meegelopen in de Oranje-bevrijdingstocht en hoe de de bevrijding in de Hoeksche Waard is verlopen. Met dit historische verhaal als inspiratiebron maken de kinderen in 12 basisscholen een nieuwe vlag.

Zijn de vlaggen klaar, dan maken de kinderen net als ruim 60 jaar geleden de tocht naar het gemeentehuis en bieden daar op 23 en 24 april a.s. de bevrijdingsvlaggen aan bij de diverse burgemeesters in de Hoeksche Waard.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren