Bomenstichting ‘Fraxinus Excelsior’ pleit voor warmtebehandeling bij zieke kastanje

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

  Hoeksche WaardSinds het jaar 2002 worden paardenkastanjes in Nederland en inmiddels ook in de buurlanden, geplaagd door de zgn. bloedingsziekte. Daarna greep deze, in veel gevallen uiteindelijk dodelijke ziekte snel om zich heen en inmiddels gaan wetenschappers er vanuit dat circa de helft van de paardenkastanjes in ons land ziek is

De paardenkastanjes hebben de zogenaamde bloedingsziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Dit werd in 2006 al ontdekt, maar tot dusver leek er nog geen remedie gevonden te zijn, die de bomen ook daadwerkelijk kon genezen. Inmiddels heeft de Universiteit van Wageningen echter goede resultaten geboekt met een warmtebehandeling. Volgens de onderzoekers van de universiteit bleek in laboratoriumproeven dat de bacterie die de ziekte veroorzaakt bij 39 graden Celsius niet meer groeide en bij 45 graden stierven ze. De warmtebehandeling, waarbij de stam van de bomen wordt ingepakt en vervolgens een aantal dagen tot 45 graden wordt ‘opgewarmd’ wordt nu door steeds meer gemeenten als proef toegepast. Ondermeer Dordrecht is er recent mee begonnen, mede omdat men daar te kampen heeft met een flink aantal zieke paardenkastanjes.

 

Potentieel monumentale kastanje

Ook in de Hoeksche Waard zijn meerdere paardenkastanjes getroffen door de bloedingsziekte. Hieronder is ook de grootste paardenkastanje (in de openbare ruimte) van de gemeente Binnenmaas. Ondanks dat het deze imposante boom nog steeds lukt om goed weerstand te bieden tegen de ziekte hoopt Bomenwerkgroep ‘Fraxinus Excelsior’ dat men deze potentieel monumentale boom ook een handje gaat helpen met behulp van de warmtebehandeling. De boom is opgenomen in de bomenlijsten van de gemeente Binnenmaas en is rond de 70-75 jaar oud. Alleen oudere, sterke exemplaren lijken langere tijd weerstand te kunnen bieden tegen de ziekte. Maar nu er een remedie lijkt te zijn gevonden hoopt ‘Fraxinus Excelsior’ dat ook deze boom weer gezond kan worden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren