Start pilotproject De Hoeksche Boer maakt het Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Officiele opening Hoeksche WaardHOEKSCHE WAARD – Vanmiddag, donderdag 18 juni, is in het pilotproject ‘De Hoeksche Boer maakt het Waard’ een start gemaakt met duurzame akkerbouw in de praktijk. Negen ervaren akkerbouwers laten de komende twee jaar zien hoe zij aandacht besteden aan specialismen van duurzame landbouw en landschapsbeheer, zoals beheer gericht op het stimuleren van bijen en akkervogels. Drie generaties Kruithoff gaven het officiële startsein door middel van het onthullen van een bijenhotel. Provincie Zuid-Holland, Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard (SOHW) en Stichting Veldleeuwerik zijn de initiatiefnemers van de project. 

Het eiland De Hoeksche Waard kenmerkt zich door een sterke, innovatieve landbouwsector in een landschap met unieke kenmerken en mogelijkheden. Veel innovaties op het gebied van precisielandbouw, functionele agrobiodiversiteit en agrarisch natuurbeheer hebben het levenslicht gezien en/of zijn doorontwikkeld in de Hoeksche Waard. Hierdoor hebben de provincie Zuid-Holland en Stichting Veldleeuwerik gekozen voor de Hoeksche Waard als pilotgebied. Met deze pilot willen de initiatiefnemers laten zien wat er mogelijk is om de biodiversiteit te stimuleren binnen de zogenoemde ‘vergroeningsregeling’ van het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De regio Hoeksche Waard heeft hiermee alle sleutels in handen om zowel nationaal als internationaal een voorbeeld te zijn van duurzame landbouw in een duurzaam gebied.

In het project ‘De Hoeksche boer maakt het waar(d)’ werken 9 ervaren Veldleeuweriktelers in de Hoeksche Waard integraal aan het beheer van bodem, bijen, akkervogels, energie- en water en aan plaagregulatie, samenwerking en verbinding in de keten. Deze Hoeksche akkerbouwbedrijven willen een ontmoetingsplek zijn voor collega’s, overheden, bedrijfsleven, onderwijs en consumenten. De initiatiefnemers SOHW en Stichting Veldleeuwerik willen letterlijk zichtbaar maken hoe duurzame landbouw in een duurzame regio eruit ziet met en bij boeren in het gebied. Dit is reden geweest voor een tweedaags werkbezoek van het European Initiative for Sustainable development in Agriculture (EISA) aan de Hoeksche Waard. Met dit bezoek laten de Hoeksche Waardse akkerbouwers hun ambities zien om als voorbeeld te zijn voor toekomstige mogelijkheden voor duurzame akkerbouw.

Deelnemen aan ‘De Hoeksche boer maakt het waar(d)’ betekent kiezen voor duurzaam ondernemen om zo de kwaliteit van het bedrijf en de leefomgeving te verhogen. Voor de consument zorgt deze manier van werken uiteindelijk voor verantwoord geproduceerd voedsel in het winkelschap.

Voor meer informatie over het project: www.dehoekscheboermaakthetwaard.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.