Officiële opening wandelroute Fort Buitensluis

0
1970

1393074724Luchtfoto 110203 fort-buitensluis-3feb2011-01-2w7otpd6zys3j9rexwwmx6NUMANSDORP – Gemeente Cromstrijen is in onderhandeling met RVB (Rijks Vastgoed Bedrijf) teneinde het eigendom van Fort Buitensluis in Numansdorp te verwerven. Tevens wordt gewerkt aan een monumentenstatus voor het fort.

Sinds januari 2015 wordt het fort beheerd door Stichting Fort Buitensluis. Door het toezicht van de stichting komen er geen ongenode gasten op het terrein en is er geen sprake van vandalisme of oneigenlijk gebruik van het fort. De gebouwen en het terrein blijven zo in originele staat; één van de doelstellingen van de stichting.

De exploitatie door de Stichting Fort Buitensluis bestaat uit het verhuren van campingplaatsen en ligplaatsen voor respectievelijk caravans van (oud-) militairen, camper passanten en watersporters. Daarnaast wordt een van de bunkers verhuurd aan de zendamateurs.

Veel mensen voelen de aantrekkingskracht van het fort. De geheimzinnigheid spreekt tot de verbeelding, mede omdat het fort nog nooit voor publiek toegankelijk was. De openstelling van het fort is een uitdrukkelijke wens van de gemeente. De stichting heeft daartoe een wandelroute uitgezet langs de verschillende gebouwen. Bij de uitzichtpunten zijn zitbankjes geplaatst om even uit te rusten en van de mooie omgeving te genieten, zoals het schitterende uitzicht naar Willemstad en de Haringvlietbrug over het Hollandsch Diep.

Onder toezicht van de stichting zal het fort worden opengesteld voor belangstellenden op:

  • woensdag     8 juli, 22 juli, 12 en 26 augustus, 9 en 23 september, van 14.00 tot 16.00 uur,
  • zaterdag     27 juni, 18 juli, 15 augustus, 19 september, van 10.00 tot 16.00 uur.

Buiten deze openingstijden is het fortterrein gesloten.

Donderdag 25 juni zal wethouder Hans Flieringa de officiële opening verrichten van de wandelroute. De pers is van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij deze officiële opening.

Het programma is als volgt:

  • 19.30 inloop en ontvangst met koffie en fortkoek
  • 20.00 welkomstwoord voorzitter Stichting Fort Buitensluis en officiële opening door de wethouder
  • 20.15 verkenning wandelroute met uitleg over de bouwwerken door de beheerder. Tevens zijn de zendamateurs aanwezig voor uitleg over hun hobby
  • 21.00 bijpraten met het bestuur en de beheerders onder het genot van een hapje en een drankje
  • 21.30 einde bijeenkomst

In verband met de beperkte parkeergelegenheid nabij het fort adviseren wij u indien mogelijk op de fiets te komen. Wij zien uit naar een gezellige bijeenkomst en zien uw aanmelding graag tegemoet.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.