Spectaculaire 40ste editie 24uurs race WSV Binnenmaas

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

IMG_7422MIJNSHEERENLANDAfgelopen zaterdag om 2 uur werd het startschot door mevrouw Tuik, de vrouw van oud-burgmeester van Mijnsheerenland Willem Tuik, gegeven voor de start van de 40ste 24 uurs race. Mevrouw Tuik mocht het startschot luidden omdat zij met haar gezin al voor de 40ste keer deelnaam aan de de 24uurs race. Zij komen ieder jaar vanuit heel het land naar Mijnsheerenland gereisd om bij dit evenement te zijn.Tijdens de start scheen de zon volop en stond er een mooie windkracht 3. Het werd meteen duidelijk dat het een spannende wedstrijd ging worden.

Dit jaar waren er vooral veel boten die in dezelfde zeilklasse behoren, waardoor de kansen om er met de eerste prijs er van door te gaan meer gespreid lagen dan ooit te voren. Het doel van de 24 uur duren de zeilwedstrijd op de Binnenmaas is dat er zo veel mogelijk rondes gezeild worden. Bij elk rondje moet er aan de steiger worden aangelegd, naar de stempelpost gerent worden en weer aan boord worden gestapt. Veelal werden er in teams gezeild die elkaar na een aantal rondes konden aflossen. Naast de 24 uurs wedstrijd is er ook een 12 uur durende wedstrijd gehouden. Deze boten startte ook om 2 uur maar om 8 uur s’avonds legde zij de boot in de haven, om de volgende morgen om 8 uur weer aan boord te stappen. Voor de mensen die houden van hun nachtrust of graag bij het feestje aan de kant willen zijn.

Aan deze wedstrijd deden ook meerdere kinderen mee in hun optimist of Splash. Ook was er een boot vol kinderen, team Fun in de BoBo met Alec, Iris, Jip, Sterre en Olivier die in een grotere boot mee deden en de directe strijd aangingen met hun eigen zeiltrainers.

Na een aantal ronden te hebben gezeild was het al snel duidelijk dat er 2 boten aan kop gingen. Het ervaren team Maaskantje die met hun Yngling 3de zijn geworden op het EK en het team 40-40-40 die bestond uit de jonge jongens Rein, Sam en Laurens die deze zomer het WK Splash hebben gevaren. De zeilers en organisatie waren er blij met het mooie weer van dit weekeind en vooral dat er ook in de nacht wind heeft gestaan. In de ochtend begon het steeds harder te waaien, rond het middaguur stond er een dikke windkracht 6 met vlagen 7. Dit betekend een stormachtige wind, de organisatie heeft er voor gezorgd dat er onder begeleiding van de rescue boten, die ook 24 uur aanwezig waren, de veiligheid in oog werd gehouden. Door de harde wind waren er wel gescheurde zeilen, gebroken roer, volgelopen boten en een gebroken mast maar er zijn geen gewonden gevallen. Wel zijn er teams uit zichzelf eerder gestopt omdat ze niet genoeg wind hadden om de boot te laten varen.

Tot aan de finish bleven de twee boten van team Maaskantje en 40-40-40 nek aan nek liggen. En met een verschil van maar 50 seconde eindigde team Maaskantje voor het team van 40-40-40 met 35 rondjes Bij de 12uurs race heeft het team van Jaap en Rianne gewonnen voor het team van Say Cheese die wel de snelste rondetijd klokte van de twee. Het team Fun heeft uiteindelijk gewonnen van hun trainers en bij de Optimisten heeft team Brunel jr van Carlo Gevers en Mika de Reus op secondes gewonnen van het team van Erwin Wijbenga en Roel van Leeuwen. Ook bijzonder om te vermelden is het team Paul en Inge die ondanks het breken van een mast wel eerste zijn geworden in hun klasse!

De organisatie van de 24uurs race kijkt terug naar een zeer geslaagde feestelijke 40ste editie.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren