Nederlandse stripgeschiedenis leeft voor bij Barabas

504

2E album Ambrosius 2015 A2‘s-Gravendeel – Uitgeverij Barabas is een unieke, kleine uitgeverij, die vooral Nederlandse stripgeschiedenis levend wil houden. Dennis Hardenbol, eigenaar van stripwinkel Barabas in ‘s-Gravendeel, is enkele jaren geleden de uitgeverij begonnen en inmiddels komen er bijna jaarlijks een paar fraaie, gelimiteerde albums uit.

Dit najaar verscheen het album ‘De Vampier’ in de reeks van ‘Ambrosius’. Professor Ambrosius, de ietwat zonderlinge professor, onderzoekt samen met collega ‘griezologen’ paranormale en andere onverklaarbare zaken. Uiteraard gaat de professor ook in dit album de strijd aan met ‘het paranormale’. De luxe uitgave van het album, dat in een oplage 44 stuks zal verschijnen, werd 5 september gepresenteerd. ‘Ambrosius’ werd getekend door de in 2011 overleden, bekende Dordtse striptekenaar Gideon Brugman. Eerder bracht Uitgeverij Barabas al een andere strip van Brugman opnieuw uit: ‘Patty en de Crazy Girls’. Deze strip van Gideon Brugman en Lo Hartog van Banda werd in de jaren zeventig bekend door het meisjes-stripblad ‘Tina’. Van de Dordtse striptekenaar Gideon Brugman heeft Dennis de complete erfenis overgenomen van de erfgenamen. Een unieke collectie, die nog veel meer bevat dan alleen de verhalen van Ambrosius. De verhalen van de eigenzinnige professor verschenen overigens begin jaren zeventig in het stripblad ‘PEP’.

Uniek stuk Nederlandse stripgeschiedenis

Dennis vertelt over Gideon Brugman: ‘Hij was een erg getalenteerde tekenaar, die naast zijn strips regelmatig reclamewerk deed, maar ook veel ‘vrij werk’. Daar zaten soms bijna abstracte tekeningen tussen. Het was een tamelijk sombere man, die vaak last had van depressieve buien. Dat is trouwens ook wel een beetje terug te zien in de verhalen van Ambrosius. Ik ben erg blij met zijn complete werk.

Het eerste Ambrosius-verhaal dat we hebben uitgebracht was ‘De Heksen’. Dat is destijds gesigneerd door Margot Brugman, zijn dochter.’ Ook een andere Nederlands stripheld herleefde dankzij ‘Barabas’; ‘Douwe Dabbert’. (Getekend door de in 2010 overleden Piet Wijn.) Er zijn inmiddels al verschillende albums, in gelimiteerde oplagen opnieuw verschenen en deze herfst komt er van Douwe Dabbert een reeks mini-uitgaven uit onder de noemer: ‘Collectie Knapzak’. Het zijn fraaie, kleine boekjes in pocket-formaat. ‘Al is de kans waarschijnlijk erg klein dat de echte stripfans en verzamelaars ze ook daadwerkelijk ‘zomaar even’ in hun jas- of broekzak zullen steken’, aldus Dennis. Ondertussen zijn ‘Patty’, ‘Ambrosius’ en ‘Douwe Dabbert; dankzij de kleine ‘s-Gravendeelse uitgeverij een een tweede stripleven begonnen.

Meer informatie is te vinden op de website van de uitgeverij: www.uitgeverijbarabas.nl

(Foto: Arie Pieters©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.