‘Groen wordt goud’ tijdens Hoeksche herfst

333

Mookhoek 25-10-2015 A2HOEKSCHE WAARD – Niet elke herfst laat de bekende, mooie plaatjes van fraai verkleurende bomen zien,maar afgelopen week was het raak in de Hoeksche Waard. Dankzij het vriendelijke, somsbijna windstille en zonnige herfstweer werden de bekende groene dijken in enkele dagen omgetoverd tot prachtige goudgele ‘tunnels’.

Op de sociale media verschenen dan ook vele tientallen foto’s van de prachtige herfsttaferelen in de Hoeksche Waard. Het waren met name de linden, iepen en populieren die in deze periode verkleurden en aangezien sommige dijken aan beide zijden van de weg deze boomsoorten hebben staan ontstond het effect van een ‘goudkleurige tunnel’, waar op strategische plekken het zonlicht doorheen ‘prikte’. Ondermeer in Mookhoek kleurden de bijna 70 jaar oude linden daar prachtig goudgeel en uiteraard deed ook de monumentale linde voor de Lindehoeve mee met dat ‘spektakel’.

Mookhoek legen end 25-10-2015Enkele dagen later waren de dijken en wegen met populieren aan de beurt.(Bij deze boomsoort zet de verkleuring tijdens de herfst meestal iets later in dan bij de linden en de iepen.) En ook in dorpen waar nog flink wat iepen staan kon men genieten van schitterende herfstplaatjes. Dit was ondermeer het geval in ‘s-Gravendeel, in de Hendrik Hamerstraat, waar nog tientallen, circa 50 jaar oude iepen staan. Aan het einde van de laatste week van oktober waren dan ook vele tientallen fraaie herfstfoto’s te zien van de Hoeksche Waard op Twitter, facebook, Instagram etc. Voor Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior laat deze herfst nog maar eens zien dat de ‘boomdijken’ en ook de bomenrijen langs andere wegen in de regio een grote landschappelijke meerwaarde hebben.

(Foto’s: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.