Minder schade door vuurwerk in gemeenten in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

DSC02981HOEKSCHE WAARD – Volgens het Verbond van Verzekeraars bedraagt de (geschatte) schade in Nederland rond de jaarwisseling 2015-2016 zo’n dertien miljoen euro. Dat is een miljoen minder dan het jaar daarvoor.

Ook de Hoeksche Waardse gemeenten maakten deze week de balans op. In overeenkomst met de landelijke trend, laten de Hoeksche Waardse schadecijfers een daling zien ten opzichte van vorig jaar (zie onderstaand overzicht). Over het algemeen is de overgang van 2015 naar het nieuwe jaar 2016 rustig en zonder ernstige incidenten verlopen. Helaas is er wel de ‘gebruikelijke’ schade aan onder meer verkeersborden, afvalbakken en straatmeubilair. Het prijskaartje dat aan deze zinloze vernielingen hangt, bedraagt toch nog een ruime zeventienduizend euro! Van dat geld zou je veel ‘leuke’ dingen kunnen doen…

Schadebedrag

Onderstaande tabel laat de schade zien die door vuurwerk en/of vandalisme is ontstaan vanaf de start van de vuurwerkverkoop: 28 december 2015 tot en met 1 januari 2016. In de bedragen zijn alleen de materiaalkosten opgenomen; dus zonder arbeids- en of voorbereidingskosten.

Gemeente

 

Schadebedrag

2014 – 2015

Schadebedrag

2015 – 2016

Binnenmaas€ 8.100,-€ 7.700,-
Cromstrijen     € 4.473,-     € 2.262,-
Korendijk€ 4.507,-€ 2.956,-
Oud-Beijerland€ 6.354,-€ 4.315,-
Strijen€       228,-€     25,-
Totaal€23.772,-€17.258,-

 

Bovengenoemde schades zijn het gevolg van vuurwerk, vernielingen en vandalisme aan gemeentelijke eigendommen, zoals verkeersborden, afvalbakken, bushaltes/abri’s, putdeksels, straatkolken en straatmeubilair (banken et cetera).

Schatting

Voor alle duidelijkheid: het gaat om voorlopige, geschatte kosten. Definitieve cijfers en schadebedragen komen later. Zo is het nog niet overal duidelijk hoeveel straatkolken er precies zijn beschadigd en in welke mate. Bovendien is er een verschil in materiaalkosten per gemeente. Neem bijvoorbeeld een verkeersbord… daarvoor geldt geen uniforme prijs.

Verschil

Het verschil in de schadebedragen is uiteraard het gevolg van het verschil in grootte/omvang van de gemeente. Een gemeente met zes dorpen (Binnenmaas) heeft logischerwijs meer schade dan een gemeente met één dorp (Strijen).


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.