Cromstrijen, Korendijk en Oud-Beijerland stemmen in met uitgangspunten vluchtelingenopvang Hoeksche Waard

0
554

sohw-logoHOEKSCHE WAARD – Dinsdagavond 16 februari hebben de gemeenteraadsleden zich in de gemeenten Cromstrijen, Korendijk en Oud-Beijerland positief uitgesproken over de uitgangspunten voor mogelijke noodopvang van vluchtelingen in de Hoeksche Waard. In Binnenmaas en  Strijen bespreken de gemeenteraden het raadsvoorstel op korte termijn. Nadat alle gemeenteraden hebben ingestemd met de uitgangspunten, vindt in maart een inloopbijeenkomst plaats waar de vijf gemeenten in gesprek gaan met inwoners en maatschappelijke organisaties over mogelijke noodopvang, locaties en de omvang daarvan.

Aandachtspunten

In Cromstrijen en Oud-Beijerland stemde de raad unaniem in met de uitgangspunten. In Korendijk stemde alleen de VVD tegen. Vrijwel alle fracties gaven aandachtspunten mee bij de instemming. In de erg druk bezochte vergadering in Cromstrijen vroegen de raadsleden en aanwezige inwoners aandacht voor veiligheid op en rondom de mogelijke locatie. Ook werden alternatieve locaties aangedragen. Zowel Oud-Beijerland als Cromstrijen gaven aan dat een zinvolle dagbesteding, onderwijs, openbaar vervoer en andere vormen van integratie hoog op de agenda moeten staan. Ook moeten er voldoende vrijwilligers zijn die de vluchtelingen kunnen begeleiden.

In Korendijk onderstreepten de raadsleden het belang van zorgvuldige communicatie. Daarnaast werden de consequenties voor het onderwijs, de beschikbaarheid van huurwoningen en inzicht in eventuele kosten voor de gemeenten als aandachtspunten genoemd. Alle gemeenten hebben een voorkeur uitgesproken voor aantallen verdeeld over kleine opvanglocaties.

Binnenmaas en Strijen

Het raadsvoorstel wordt in Binnenmaas op donderdag 18 februari 2016 in de commissievergadering besproken, waarna op 3 maart 2016 in de raadsvergadering besluitvorming zal plaatsvinden. De vergaderingen zijn live te volgen via de website www.binnenmaas.raadsinformatie.nl

De gemeenteraad van Strijen buigt zich dinsdag 23 februari 2016 over de uitgangspunten. Deze vergadering is live te volgen via www.strijen.nl.

Vervolg: in gesprek met inwoners en organisaties

Nadat de gemeenteraden hebben ingestemd met de uitgangspunten, organiseren de vijf gemeenten een inloopbijeenkomst. Tijdens de inloopbijeenkomst gaan de vijf gemeenten in gesprek met inwoners en maatschappelijke organisaties over mogelijke noodopvang, de mogelijke locaties en omvang. Wat kunnen wij aan als Hoeksche Waard? Wat zijn onze voorwaarden? Uw mening is welkom. De inloopbijeenkomst vindt in maart plaats op een centrale plek in de Hoeksche Waard. Datum, locatie en tijdstip volgen.

Na de inloopbijeenkomst brengen de vijf Hoeksche Waardse gemeentebesturen alle reacties in kaart. Op basis van deze inventarisatie bepalen zij de vervolgstappen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.