Burgerpeiling en informatiebijeenkomst over noodopvang vluchtelingen in de Hoeksche Waard

0
866
Het terrein van het AZC Gravendeel was nog in handen van het COA. - Foto Archief

AZC1_B20D903B0C81D13DC1257B3B004A6C35_10HOEKSCHE WAARD – Onlangs vroegen de vijf colleges van de Hoeksche Waardse gemeenten de gemeenteraden om in te stemmen met uitgangspunten die de gemeenten willen hanteren bij een mogelijke noodvanglocatie in de Hoeksche Waard. Alle gemeenteraden hebben zich positief uitgesproken over de uitgangspunten. Zij voelen de verantwoordelijkheid om gezamenlijk een bijdrage te leveren aan de noodopvang van vluchtelingen in de Hoeksche Waard.

Voordat er vervolgstappen worden genomen, gaan de vijf gemeenten in gesprek met inwoners en maatschappelijke organisaties. Dit doen de gemeenten tijdens een inloopbijeenkomst en via een online vragenlijst.

In gesprek

De vijf gemeenteraden zijn het erover eens: draagkracht en draagvlak in de samenleving zijn van groot belang. Daarom willen de vijf gemeenten weten hoe inwoners van de Hoeksche Waard over de mogelijke noodopvang van vluchtelingen denken. Wat kunnen we betekenen als Hoeksche Waard? Waar liggen kansen en mogelijkheden? Waarover hebben we bedenkingen? Waar is ruimte om mensen op te vangen? Wat is daarvoor nodig?

Inloopbijeenkomst

Tijdens een inloopbijeenkomst op zaterdag 19 maart 2016 zijn inwoners uit de Hoeksche Waard welkom om met (bestuurders van) de vijf gemeenten en met elkaar in gesprek te gaan over mogelijke locaties en thema’s als omvang, vrijwilligerswerk, onderwijs, veiligheid, dagbesteding en financiën. Ook kunnen inwoners in gesprek gaan met organisaties zoals Vluchtelingenwerk en het Rode Kruis.

De regionale inloopbijeenkomst vindt plaats van 10.00 tot 14.00 uur in het gemeentehuis van Oud-Beijerland, W. van Vlietstraat 6. Dit is de enige geschikte locatie die op korte termijn voor een dergelijke bijeenkomst beschikbaar is. Er is geen officiële opening en mensen hoeven zich niet vooraf aan te melden. U kunt gewoon tussen 10.00 en 14.00 uur binnenwandelen.

Vragenlijst: burgerpeiling

Binnenkort  kunnen inwoners uit de Hoeksche Waard ook hun mening geven via een online vragenlijst. Een link naar de vragenlijst staat in de loop van volgende week op de websites van de vijf gemeenten. Daarnaast wordt de link verspreid via de sociale media kanalen van de gemeenten. De vragenlijst is tot maandag 28 maart in te vullen.

Uitkomsten en vervolg
Na 28 maart brengen de Hoeksche Waardse gemeenten de reacties in kaart en worden de vervolgstappen bepaald. Voor de duidelijkheid: er zijn dus nog geen onderhandelingen met het COA. 

Proces tot nu toe

Meer informatie over het proces tot nu toe is te vinden op de websites van de vijf gemeenten en op de website van het Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard (SOHW).


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.