Column: Flyeren tegen mijn vrouw

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

referendumIn Oud-Beijerland krijgen ze er maar geen genoeg van. Had je eerst al het Platanenteam en toen de Platanenridders, nu hebben ze volgens het Kompas alweer een team: het GeenPeil Campagneteam. Idiote naam trouwens. Bedoelen ze dat ze geen peiling willen? Waarom willen ze dan wel een referendum? Dat is toch ook een peiling. Het ligt vast aan mij, maar dat is al het eerste wat ik niet begrijp.

Ze zoeken nog vrijwilligers om te flyeren tegen Oekraïne. Aanmelden bij voormalig raadslid Geert Jeelof. Waarom voormalig, vraag ik me dan meteen af. Is er tegen hem ook weleens geflyerd en mag hij daarom geen raadslid meer zijn? En waarom staat dat er in het Kompas zo nadrukkelijk bij? Melden mensen zich dan sneller aan?

Ik zou ook weleens willen flyeren. Maar moet ik dan flyeren voor of tegen de Oekraïne? Of moet ik flyeren om niet te gaan stemmen? Ik weet het niet en beeld me Geert in op de dijk.

“Gaat u woensdag stemmen, mevrouw?

“Valt er iets te stemmen dan?”

“Ja mevrouw, tegen de Oekraïne.”

“O. Kan je niet voorstemmen.”

“Ja, dat kan ook, maar dat moet u vooral niet doen.”

“Dus als ik voor de Oekraïne ben, dan kan ik beter niet gaan stemmen.”

“Nee, u moet sowieso stemmen. Anders halen we die dertig procent niet.”

“Hoe kan je nou tegen een land stemmen? Het land is er toch gewoon. Je stemt toch ook niet tegen het weer, of tegen de winter.”

“U begrijpt het verkeerd. U stemt tegen het verdrag.”

Nu weet ik wat ik moet doen. Morgen ga ik flyeren tegen de Oekraïne. En zaterdag voor. Op zondag kan ik dan flyeren dat niemand moet gaan stemmen. Maar, bedenk ik nu ineens, als ik morgen drie zieltjes weet te winnen voor tegen, en zaterdag drie voor voor, en ik weet er zondag drie te overtuigen dat ze niet moeten gaan stemmen, dan schiet ik er nog niets mee op. Nieuwe verwarring. Voorlopig doe ik dan ook maar even niets.

Als voormalig raadslid van Strijen blijf ik toch maar liever wat dichter bij huis. Bij de gemeentelijke herindeling die eraan komt. Daar zie ik veel meer mogelijkheden om te flyeren. Je bent voor of tegen en de redenen zijn meteen duidelijk. Of het goed is voor de Hoeksche Waard doet er niet toe. Veel belangrijker is dat ik als niet-Oud-Beijerlander dan natuurlijk tegen Oud-Beijerland kan flyeren, want ik wil niets met Beijerlanders te maken hebben en die willen de hele Hoeksche Waard inpikken.  En als Oud-Beijerlander flyert Geert dan natuurlijk voor. Hij heeft vast al een nieuwe naam verzonnen: Groot-Beijerland.

En als het flyeren tegen Oud-Beijerland achter de rug is kan ik ook altijd nog gaan flyeren tegen Strijen. Ooit was Strijensas een zelfstandige gemeente en het zit ons Sassenaren nog steeds niet lekker dat Strijen ons heeft ingepikt. Zo blijf ik nog dichter bij huis.

En nu ik erover nadenk krijg ik de smaak nog meer te pakken. Het kan zelfs nog dichter bij huis. Ooit zijn mijn vrouw en ik ook samengegaan, tot groot genoegen mag ik wel zeggen. We delen het huis, op haar atelier na en mijn  hok met mijn werkbank en gereedschap. Maar laatst zag ik haar met een begerige blik in de deuropening van mijn werkhok staan en dat beviel me niks.

“Ik ga flyeren tegen jou,” waagde ik, toen ze met alleen thee voor haarzelf aan kwam lopen.  Ik neem ’s middags nooit thee, maar ze vraagt het me ook nooit en zo heb ik meteen nog een reden om te flyeren.

“Moet je doen,” zei ze doodgemoedereerd. “Ben ik eindelijk niet meer de enige die weet hoe idioot je soms doet.”

Ik keek verongelijkt toe hoe ze een bonbon in haar mond stak. Daarna haalde ik de schouders op, stond op en liep naar mijn werkhok. Ik moest nog een stoel overschilderen uit haar atelier.

Lein  van der Wulp

Meer lezen van Lein van der Wulp:

  • Mannen van Maasoord (roman in de stijl van de columns over een middelbare school) – euro 19,50
  • Kelderwesp (oorlogsthriller in de Drechtstreek)  – euro 18,50
  • Overal te bestellen, ook bij de auteur (gesigneerd).
  • Voor het laatste, mail naar [email protected] en vermeld uw adresgegevens

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.