Drie honderdjarigen erbij in Puttershoek

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Taxussen Schouteneinde 3-4-2016PUTTERSHOEK – Aan het Schouteneinde in Puttershoek blijken maar liefst drie honderdjarigen ’te wonen’. Of beter gezegd ’te staan’, want het gaat namelijk om drie taxussen, pal naast het vroegere doktershuis. Recent werd Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior getipt door een inwoner van het dorp, die zich nog wist te herinneren dat de bomen er in zijn jeugd al stonden.

De desbetreffende tipgever is zelf inmiddels de 80 al ruimschoots gepasseerd, dus als de bomen er al stonden toen hij een kind was, is de rekensom snel gemaakt. De drie taxussen zijn dus minimaal rond de honderd jaar oud. De kans is zelfs groot dat ze nog ietsje ouder zijn, want taxussen zijn langzaam groeiende bomen. En zeker als de standplaats niet ideaal is kan het lang duren voordat ze echt op bomen beginnen te lijken, qua formaat. De drie taxussen aan het Schouteneinde zijn ook niet bepaald ‘uit de kluiten gewassen’ en mede daarom werden ze eerder niet ouder geschat dan pakweg 70/80 jaar. Opnieuw is weer eens duidelijk geworden hoe belangrijk de informatie is die oudere mensen kunnen geven, als het gaat om de leeftijd van zulke bomen, die niet meteen opvallen door hun formaat. ‘Fraxinus Excelsior’ is daarom ook erg blij met dergelijke informatie. Mede dankzij dit soort tips kon eerder ook al de leeftijd van de vijf leilinden naast de vroegere Posthoorn in Puttershoek met zo’n vijftig á zestig jaar naar boven worden bijgesteld.

Opname op de bomenlijsten

De nieuwe informatie betreffende de drie taxussen in Puttershoek wordt ook z.s.m. Doorgegeven aan de gemeente Binnenmaas, voor de bomenlijsten van de gemeente. ‘Fraxinus Excelsior’ is uiteraard van mening dat deze honderdjarigen daar zeker op thuis horen. Mits de bomen gezond blijven kunnen ze daar bovendien nog heel lang staan, want een taxus kan bijzonder oud worden. In landen als b.v. Wales en Schotland staan taxussen die rond de 2000 jaar oud zijn. Ook de eigenaren zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de aanzienlijke leeftijd van de drie ‘oudjes’ naast hun woning. Al is ‘oud’ voor een taxus bij dit drietal feitelijk nog niet echt een passend ‘etiket’. In de achtertuin van dezelfde woning staat overigens ook een prachtige rode beuk. Die met zijn circa 160 jaar de oudste boom van zijn soort in de gemeente Binnenmaas is.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren