“Dagelijks eten we voedingsmiddelen als aardappelen, groenten, peulvruchten en brood”, zegt Jaap van Wenum, voorzitter LTO akkerbouw en zelf ook akkerbouwer. “De beschikbaarheid van goede kwaliteit producten is zo vanzelfsprekend, dat we nauwelijks lijken stil te staan bij de vraag hoe deze voedingsmiddelen op ons bord belanden. Tijdens de Open Dag kan iedere bezoeker zelf het proces van veld tot bord ervaren. U bent van harte welkom op het erf bij de akkerbouwers, maar ook bij bedrijven die bijvoorbeeld zaaizaad bewerken en sorteren of akkerbouwproducten verwerken tot frites of aardappelpuree.”
Wie verbouwt ons eten? En hoe?
De Open Dag is het hoogtepunt van de Week van de Akkerbouw. Deze week geven akkerbouwbedrijven aan iedereen, jong en oud, het antwoord op vragen als waar komt ons dagelijks eten vandaan? Hoe wordt het verbouwd en verwerkt? En vooral, door wie? Kom dus naar de Open Dag. Op de website van de Week van de Akkerbouw (www.weekvandeakkerbouw.nl) staan alle deelnemende bedrijven in de Hoeksche Waard. Daar vindt u ook handige routekaartjes om uit te printen.
Moderne akkerbouw met oog voor biodiversiteit
Bezoekt u het educatie- en bezoekbedrijf ‘Beleef het en eet het’ in Strijen, dan wordt u rondgeleid langs de verschillende gewassen en bloemenranden. Bloemenranden zijn van groot belang voor de biodiversiteit. De imker die op het bedrijf bijenkasten heeft staan, zal u hierover alles vertellen. De zelf geteelde aardappelen worden hier ter plaatse tot friet verwerkt.
De coöperatie Nedato in Oud-Beijerland toont een bedrijfsfilm en organiseert rondleidingen door het verpakkingsbedrijf. Want aardappelen moeten uiteindelijk ook goed worden verpakt om in topconditie in de winkel en bij de klant aan te komen!
Op de Alexanderhof in Numansdorp is tijdens de Open Dag op 25 juni de oogst van de jonge aardappelen in volle gang. Bezoekt u dit akkerbouwbedrijf, dan kunt u in het veld de oogstmachines in actie zien. Ook informeert de Alexanderhof u over de teelt van vollegrondsgroente zoals bloemkool. Kinderen kunnen zich op het erf naar hartelust uitleven met skelters en traptrekkers. En ze mogen aardappels verwerken tot frietjes. Die ze natuurlijk ook mogen opeten!
Akkerbouwbedrijf Rodenburg in Zwartewaal heeft voor de bezoekers van de Open Dag die met de auto komen een parkeerplaats ingericht. Van daar vervoert een klassieke tractor u naar het bedrijf. In een drietal uitgebreide rondleidingen door het bedrijf en langs de akkers beleeft u de werkwijze van deze akkerbouwer. Op het bedrijf staan een kerkuilenwerkgroep, een jagersvereniging, een imker en een natuurvereniging voor u klaar met allerlei interessante informatie. Ook is er voor de kinderen van alles te doen!
Bezoekt u het educatie- en bezoekbedrijf ‘Beleef het en eet het’ in Strijen, dan wordt u rondgeleid langs de verschillende gewassen en bloemenranden. Bloemenranden zijn van groot belang voor de biodiversiteit. De imker die op het bedrijf bijenkasten heeft staan, zal u hierover alles vertellen. De zelf geteelde aardappelen worden hier ter plaatse tot friet verwerkt.
De coöperatie Nedato in Oud-Beijerland toont een bedrijfsfilm en organiseert rondleidingen door het verpakkingsbedrijf. Want aardappelen moeten uiteindelijk ook goed worden verpakt om in topconditie in de winkel en bij de klant aan te komen!
Prachtige sector
“Consumenten laten zien hoe producten geteeld en verwerkt worden is het centrale thema van de Week van de Akkerbouw”, stelt Willem Snoeker, sectormanager plantaardig van Interpolis. “Zichtbaarheid geven aan deze prachtige sector is erg belangrijk om het Nederlandse akkerbouwproduct het imago te geven dat het verdient. Een initiatief dat Interpolis van harte ondersteunt.”
Over de Week van de Akkerbouw
De Week van de Akkerbouw is een initiatief van de Brancheorganisatie Akkerbouw en mede mogelijk gemaakt door Agrifirm Plant, Cosun, CZAV, Interpolis, LTO Nederland, Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi).
Foto: Aardappelen op het land van Beleef het en Eet het in Strijen
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.