Es in Piershil begint aan ’tweede leven’

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Bernhardstraat Piershil es 6-7-2016PIERSHIL – De afgelopen jaren heeft Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior er regelmatig voor gepleit om bij nieuwbouwprojecten liefst zoveel mogelijk ‘oude’ bomen te laten staan. Iets waar overigens ook de landelijke Bomenstichting al langer voorstander van is. Zeker in oudere wijken blijft zo de groene structuur in stand en het is ook nog eens goed voor de luchtkwaliteit en de natuurwaarden.

In Piershil, in de Prins Bernhardstraat, is momenteel een mooi voorbeeld van een oudere boom die daar tijdens de werkzaamheden gewoon kon blijven staan. Voor de recent door HW Wonen opgeleverde nieuwe seniorenwoningen staat namelijk een hele fraaie es, die daar ooit samen met enkele soortgenoten (die in nabij gelegen groenstroken staan) is aangeplant, na de bouw van de woningen die daar stonden voor de huidige nieuwbouw. Na de oorlog, met name in de eerste helft van de jaren vijftig, werd er flink gebouwd om de woningnood het hoofd te bieden. In deze regio was dat niet anders. En ook toen, in de jaren late jaren veertig en vijftig werden na de bouw meestal flink wat bomen aangeplant in straten en plantsoenen. De tien seniorenwoningen die ooit pal achter deze es stonden zijn na een goede 60 jaar inmiddels vervangen door de nieuwbouw.

Woningen overleven

De es is een jaar of vijf ouder en is met zijn pakweg 65 jaar nog lang niet aan het einde van zijn leven. Mits de boom gezond blijft kan hij nog minimaal een halve eeuw en waarschijnlijk nog langer mee. Dit is overigens iets dat voor veel boomsoorten geldt. Ook platanen, eiken, linden, beuken, esdoorns, notenbomen en kastanjes worden normaliter vaak ouder dan honderd jaar. Linden en eiken kunnen

in uitzonderlijke gevallen zelfs de duizend jaar halen. Het voordeel van oude(re) bomen is ook dat ze in woonwijken veel meer fijnstof afvangen dan jonge aanplant en uiteraard ook een grotere bijdrage leveren aan het oplossen van wateroverlast. En voor vogels bieden ze uiteraard meer nestgelegenheid dan jonge boompjes. Bovendien hebben meerdere onderzoeken inmiddels uitgewezen dat veel mensen liever in een groene omgeving wonen. Pluspunten genoeg dus om zorgvuldig om te gaan oudere bomen binnen de bebouwde omgeving.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren