Tips voor (brand)veilig klussen

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

brandweer_klussen_220De zomer staat weer voor de deur, een periode van vakantie en doe-het-zelven. Wist u dat veel branden ontstaan tijdens of na het doe-het-zelven in en om het huis? Hieronder vindt u een aantal tips om het klussen zo (brand)veilig mogelijk te laten verlopen. Zorg altijd voor een veilige situatie!

Schilderen

Houd rekening met de brandbaarheid van vele soorten verf. Diverse verfsoorten geven bij verwerking brandbare gassen af. Die kunnen in combinatie met de open vlam van een geiser of zelfs het vuur van een sigaret brand veroorzaken. Berg de verf en verdunners daarom in een goed geventileerde ruimte op.

Verf afbranden

Gebruik het liefst een elektrische verfföhn en geen gasbrander. Een gasvlam is erg heet, waardoor losse verfbladders snel vlam vatten. Komen ze bijvoorbeeld tegen de gordijnen of onder de dakpannen dan zijn ze – voordat u het door heeft – het begin van brand. Gaat u binnenshuis verf afbranden? Ventileer goed en maak het vertrek zo leeg mogelijk. Ga met een verfbrander geen wanden of plafonds met schrootjes te lijf. Pas op voor eventuele isolatie die in de wand is verwerkt. Kieren, spleten en hout zorgen voor zeer brandgevaarlijke situaties.

Solderen en lassen

Gebruikt u een gasfles? Houd deze dan altijd rechtop. Anders kan er vloeibaar gas ontsnappen. Dat kan een steekvlam veroorzaken. Zorg ervoor dat geen brandbaar materiaal in de omgeving van de werkplek ligt. Soldeer of las alleen op een hittebestendige ondergrond. Draai de afsluiter altijd dicht als u het apparaat even niet gebruikt.

Dakdekken

Bij dakdekken is een gasbrander onmisbaar. Verwarm de bitumenlaag niet meer dan strikt noodzakelijk: het teerachtige materiaal moet zacht worden, maar mag beslist niet borrelen. Houd voor alle zekerheid een emmer water bij de hand. Trek altijd een zware kwaliteit rubberen of latex werkhandschoen aan. Gloeiende teerspetters kunnen ernstige brandwonden veroorzaken.

Huren van klus apparatuur

Natuurlijk hoeft u niet alle gereedschappen zelf aan te schaffen. U kunt ze ook huren, samen met de bijbehorende beschermingsmiddelen. Een professionele schuurmachine of een afstoomapparaat voor behang maken de klus een stuk makkelijker. Lees wel eerst hoe u het apparaat gebruikt. Stoom is bijvoorbeeld zeer heet en kan bij verkeerd gebruik lelijke brandwonden veroorzaken.

Gebruik van kabelhaspels

Het is zeer verleidelijk om een kabelhaspel maar gedeeltelijk af te rollen. Het lijkt misschien een hoop moeite voor niks, maar kabelhaspels moeten bij gebruik altijd helemaal worden afgerold. Als u dat niet doet, kan de warmte van de kabel niet worden afgevoerd en kan de haspel oververhit raken en gaan branden. Gebruik alleen onbeschadigde snoeren en stekkers.

Voor overige tips: www.brandweer.nl/brandveiligheid/veilig_klussen.

Meer informatie?

Voor meer informatie over dit bericht verwijzen wij u graag naar www.brandweerzhz.nl. Natuurlijk kunt u ons ook per e-mail bereiken op [email protected] of via tel. 088 – 636 50 00.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.