Groenbeheer Hoeksche Waard verdwijnt, Zorgen om bomen en groen

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Boomfeestdag Strijen 2016 A5STRIJEN – Over een paar maanden komt er einde aan ‘Groenbeheer Hoeksche Waard’.Volgend jaar zal dit samenwerkingsverband in de geschiedenisboeken gaan verdwijnen. Met ingang van 1 januari 2017 wordt de gemeenschappelijke regeling Groenbeheer opgeheven. Goed nieuws voor bomen en groen in de Hoeksche Waard?

Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior maakt zich behoorlijk zorgen over de toekomst van het boombeheer in de regio. Volgens de nieuwe richtlijnen zal na het verdwijnen van ‘Groenbeheer’ het beheer worden ondergebracht bij de wettelijke eigenaren. (Gemeenten, Waterschap, Provincie Zuid-Holland.) Voor de periode 2021 tot 2030 zou er dan een nieuw plan gemaakt moeten worden voor het landschapsbeheer. De hele omvorming zou overheadkosten besparen en men streeft naar ‘duurzame’ en ’toekomstbestendige’ afspraken. De regionale bomenwerkgroep ziet echter geen reden om nu de vlag uit te hangen: ‘Groenbeheer H.W. heeft in het verleden tenslotte goed werk gedaan. Dat mogen we niet uit het oog verliezen. Het uitspreken van intenties is prima, maar we zijn nog vijf jaren verwijderd van 2021. Je moet geen oude schoenen weggooien, voordat je nieuwe hebt. De komende jaren moeten ondertussen de respectievelijke eigenaren het allemaal oppakken. En de afgelopen jaren ging dat al alles behalve vlekkeloos. Zo liet de provincie groepen dode iepen in de buurt van Westdijk een heel jaar staan, ondanks diverse tips van betrokken buurtbewoners en ‘Fraxinus Excelsior’, aldus Arie Pieters, coördinator van ‘Fraxinus Excelsior’.

Toekomst Boomfeestdag

De regionale boomwerkgroep maakt zich ook zorgen om verdere bezuinigingen, want vier jaar geleden werden al de injecties geschrapt, die de circa 55 oude, Hollandse iepen in de regio moesten beschermen tegen de iepenziekte. En dat men meer ’toekomstbestendig’ wil gaan werken klinkt uiteraard heel positief, maar hoe vertaald dit zich nu in de praktijk? ‘Fraxinus Excelsior’ kijkt in dit opzicht naar de wijze waarop men de Boomfeestdag in de regio de laatste tijd heeft ingevuld. Toch juist een mooie manier om de schooljeugd bij groen en vooral bomen te betrekken. En wie de jeugd heeft…. Anno 2016 is Strijen nog de enige gemeente die enthousiast meewerkt aan de Boomfeestdag. Anderen zijn vele jaren geleden al afgehaakt of volstaan met het planten van hooguit enkele bomen. Als nog maar één van de vijf huidige gemeenten achter zoiets als de Boomfeestdag staat, dan is de kans alles behalve denkbeeldig dat het in 2020, met de mogelijke komst van één gemeente Hoeksche Waard helemaal geschrapt gaat worden. Iets wat volgens de bomenwerkgroep heel triest zou zijn, omdat landelijk (gemiddeld) nog altijd bijna 80% van de gemeenten meedoet.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.