Fréderique Spigt, Bertolf, Dayna Kurtz en Jelka van Houten op Tiengemeten

Voorverkoop winter-theater van start

0
499

jelka-van-houten-zingt-titelsongTIENGEMETEN – Het pop up theater op Tiengemeten biedt tussen oktober en maart maar liefst acht bijzondere voorstellingen. Onder het motto ‘cultuur op zondagmiddag’ varieert de keuze tussen de nieuwe Nederlandse countrydiva Jelka van Houten tot onvervalst zeer droge Achterhoek-humor van Thijs Kemperink. Maar ook Bertolf, Fréderique Spigt en Dayna Kurtz spelen komende winter in de herberg op Tiengemeten.

De formule van het wintertheater blijkt succesvol: een vaartocht met een speciale salonboot rechtstreeks naar de herberg, een intieme zaal met maximaal 100 stoelen en daartussen een klein podium, zodat je de artiesten ongeveer letterlijk in de ogen kunt kijken. Na de voorstelling vaart de salonboot degenen die niet blijven eten weer naar de Hitserse Kade. Ongeveer de helft van de theatergangers blijft eten en is desondanks voor Studio Sport begint weer aan de vaste wal.

Op zoek naar roots
Waar menig schouwburg en theater worstelt met te weinig subsidie en/of te weinig bezoekers, vindt het winterse theater op Tiengemeten tot nu toe voldoende respons om zonder subsidie mooie voorstellingen naar de Hoeksche Waard te halen. Komend seizoen zijn er maar liefst drie voorstellingen die zelfs meer te bieden hebben dan ‘alleen’ een theaterconcert.Zo gaat singer-songwriter Bertolf op 16 oktober met zijn trio in het programma ‘Bloedlijn’ op zoek naar de link tussen zijn hits en de muziekgeschiedenis, variërend van Crosby, Stills, Nash & Young tot Radiohead.
Zangeres Fréderique Spigt reist samen met Bo Brocken (sigaardoos-gitaar/mondharmonica) en presentator Marc Stakenburg nog veel verder terug in de tijd. In de voorstelling ‘Trouble Soon be Over’ (5 februari) wordt de oorsprong van de blues blootgelegd. Inclusief filmbeelden en instrumenten (cigarbox) van toen.
‘Invitation to the Sound of Earth & Fire’ is een voorstelling die letterlijk (bijna) te groot is voor de herberg. Deze pop-theatershow over de succesjaren van Earth & Fire en hun zangeres Jerney Kaagman gaat na de try-out op 8 januari op Tiengemeten de grote theaters in. Naast een live gespeeld overzicht van de hits van Earth & Fire is er origineel (film)materiaal van deze succesband te zien en zijn de nog in leven zijnde leden van Earth & Fire geïnterviewd. De makers willen met deze show ook een eerbetoon brengen aan de frontvrouw van Earth & Fire. Jerney Kaagman wordt 70 in 2017, maar heeft een ernstige vorm van Parkinson en treedt daarom niet meer in de openbaarheid.

Jong en vrolijk
Wie van Herman Finkers en/of André Manuel houdt zal zich vast ook vermaken met Tukker Thijs Kemperink (11 december). In zijn derde programma Zleur draait het (wederom) niet om grote maatschappelijke vraagstukken, maar komt de gulle lach vooral door grappen over herkenbare bij-mij-om-de-hoek situaties.
Elke winter wordt één saluut gebracht aan jonge artiesten die de herberg graag een duwtje omhoog wil geven. Dit seizoen is dat op 27 november het Belgische Bony King of Nowhere met meerstemmige luisterliedjes.
Ook vaak meerstemmig en vrolijker is de cowpunk-country van de Schotten Daniel Meade & Lloyd Reid (26 februari).

Geweldige zangeressen
Jelka van Houten deed bijna tien jaar over haar eerste countryplaat. De actrice uit Jeuk, Gouden Bergen, Aaf en de musical Turks Fruit ging zelfs naar Nashville om haar liedjes op te nemen. Het resultaat is er naar. Lovende recensies en meteen is een theatertour uit de grond gestampt om Jelka’s tweede talent live te kunnen ervaren (6 november).
Het wintertheater-seizoen krijgt 12 maart 2017 een klinkend slot met een optreden van Dayna Kurtz, een Amerikaanse zangeres met een gouden strot. Ze was eerder op Tiengemeten en sinds haar laatste succes-CD ‘Rise and Fall’ zit haar carrière flink in de lift. Herbergier Hans Oosterhof: „En dan schuift zo’n zangeres meteen door naar de grote zaal van Paradiso en Tivoli. Maar gelukkig is ze Tiengemeten niet vergeten en wil ze ook nog een keer spelen in een klein zaaltje op een klein eilandje.”

De kaartverkoop voor het wintertheater is uitsluitend via het theaterdeel van de website www.herbergtiengemeten.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.