Bewoners Klaaswaal bezoeken nieuwe elektriciteitsverdeelstation Stedin

0
428

14468553_1416947781668319_7648092298104208512_oKlaaswaal – Vijftig bewoners van Klaaswaal hebben zaterdag 1 oktober een uniek kijkje achter de schermen gekregen in het nieuwe elektriciteitsstation dat Stedin bouwt aan de Julianalaan in Klaaswaal. Het gebouw van het nieuwe verdeelstation is inmiddels gereed, maar de installatie staat nog niet onder spanning. Dat bood de omwonenden een unieke en veilige kans om een kijkje te nemen.

Voldoende capaciteit voor duurzaam opgewekte energie

Klaaswaal is een belangrijk energieknooppunt in de regio. Stedin verbetert de energievoorziening door het oude 50/13 kV elektriciteitsverdeelstation te vervangen voor een gloednieuw station. Met de vernieuwing kunnen de Hoeksche Waard, maar ook Goeree-Overflakkee rekenen op een betrouwbaar energienetwerk. Ook is er voor de toekomst voldoende capaciteit beschikbaar om duurzaam opgewekte energie – zoals bijvoorbeeld van windmolens en zonnepanelen – terug te leveren. Het nieuwe verdeelstation in Klaaswaal op het huidige terrein naast het oude gebouwd. Stedin koos voor een ontwerp met klassieke kenmerken gelijk aan de bebouwing in de omgeving.

Buitenkans

Namens Stedin liep directeur Aanleg & Vervanging Koen Verbogt in een van de rondleidingen mee. ,,Een heel nieuw verdeelstation bouwen, dat doen we niet zo vaak. Het oude verdeelstation in Klaaswaal stamt uit 1959. Dat schetst wat eenenorme buitenkans het is om een nieuw station van binnen te bekijken. Bovendien zijn we het afgelopen jaar in Klaaswaal zichtbaar aan het bouwen geweest. Op deze manier laten we omwonenden zien wat er daadwerkelijk gebeurt.’’

Burgemeester Jan Luteijn van de gemeente Cromstrijen was onder de indruk van het bezoek: ,,Geweldig om dit een keer van dichtbij te zien. Het geeft een mooi kijkje in alle moderne technieken in de wereld achter het stopcontact. Ik ben sowieso blij met het nieuwe station, hiermee kunnen we rekenen op een betrouwbaar en robuust energienetwerk. Bovendien past het nieuwe gebouw perfect in de omgeving van Klaaswaal.’’

Begin volgend jaar neemt Stedin het nieuwe elektriciteitsstation echt in gebruik. Het oude station wordt afgebroken en medio 2017 zijn alle werkzaamheden afgerond.

Over Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 3.100 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.