Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld bezoekt de 24 duizendste inwoner van Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

Oud-Beijerland – Net voor de jaarwisseling passeerde gemeente Oud-Beijerland de magische grens van 24.000 inwoners. Met dank aan familie Van Zijl uit Rotterdam dat domicilie koos in Oud-Beijerland. “We zochten een leuke gemeente met een levendig centrum, stadse faciliteiten, ruime keus in scholen en kerken en vriendelijke inwoners…”, zo motiveert Rogier van Zijl de keus voor het Spuidorp. Uiteraard schenkt het gemeentebestuur graag aandacht aan deze mijlpaal.

Vandaar dat burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld op maandag 23 januari een felicitatie- en kennismakingsbezoek brecht aan het gezin en hen een welkomstpakket met – hoe kan het ook anders – streekproducten uit de Hoeksche Waard overhandigt.

Daling doorbroken
Bevolkingsdaling speelt in ons land op grote schaal. En krimp, demografische krimp om precies te zijn, is een onderwerp dat al sinds 2006 regelmatig op de beleidspolitieke agenda’s van rijk, provincies en gemeenten prijkt. Tegelijkertijd doen zich processen voor van urbanisatie, vergrijzing en ontgroening. En allerwege klinkt de boodschap dat we ons moeten voorbereiden op demografische veranderingen. Ook gemeente Oud-Beijerland kampte enkele jaren met een daling van het aantal inwoners. Maar de dalende trend van de laatste jaren is duidelijk doorbroken. Stond het aantal inwoners van Oud-Beijerland in januari 2016 nog op 23.860 personen, begin deze maand vermeldde de gemeentelijke basisadministratie 24.019 inwoners. Als dat geen goed nieuws is!

Vitaliteit
Dat vindt ook Piet van Leenen… als wethouder van Oud-Beijerland én niet minder als regionaal (lees: Hoeksche Waard) portefeuillehouder Wonen. Want: “Gezinnen met kinderen zijn cruciaal voor de vitaliteit van onze regio, dus zijn ze meer dan welkom”.
Blij is Van Leenen daarom met de toenemende belangstelling voor Oud-Beijerland en de Hoeksche Waard. “Wij kunnen mensen een woonmilieu bieden waarin grote steden nu eenmaal moeilijk, of in ieder geval moeilijker, kunnen voorzien. Een betaalbaar eigen huis met een tuin in een omgeving die groen, ruimtelijk en veilig is en waar belangrijke voorzieningen toch binnen bereik zijn”.

Dichtbij
Sowieso zien we de laatste jaren in Nederland een beweging van ‘de stad naar buiten’, naar de omliggende gemeenten. Dit komt volgens Piet van Leenen door de stijgende prijzen én de vraag groter is dan het aanbod. Ook horen we wel dat mensen zich onveilig voelen of de drukte willen ontvluchten. Het zijn vooral jonge gezinnen die wat meer leefruimte zoeken buiten – maar liefst niet te ver weg – de stad. En laten we eerlijk zijn, lacht Piet van Leenen: “Rotterdam (met alle voorzieningen) is dichterbij dan je denkt”.

Verhuizen
Dát is dan ook precies de reden waarom de familie Van Zijl, bestaande uit vader Rogier (32) accountmanager in Rijswijk, moeder Martine (29) pedagoog in Gouda, Seth (ruim 1,5) en Zion (4 maanden) tussen Kerst en Oud en Nieuw hun woonplaats Rotterdam verruilden voor Oud-Beijerland.

Dorpse charme
“Met de komst van onze jongste zoon Zion waren we min of meer uit ons huis in Rotterdam Blijdorp gegroeid”, vertelt Rogier. “Vandaar dat we op zoek gingen naar een ander woning. Liefst een jaren ’30 woning in een gemeente in de buurt.”

De nieuwe woonplaats moest echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. “Onze wensen: een levendig centrum met stadse faciliteiten, een kroegje, restaurant, Hema, Kruidvat, voldoende scholen, kerken… kortom, een dorp (centrum) met karakter”, zo vult Linda aan.

Top 2
Hun zoektocht leverde uiteindelijk een top 2 aan meest ideale woonplaatsen op, namelijk Woerden en Oud-Beijerland. Het werd een race tegen de klok. In welke plaats zouden het eerst een leuk, geschikt en betaalbaar huis vinden? De uitkomst is bekend: Oud-Beijerland won! Inmiddels woont het gezin met veel plezier en groot genoegen in het huis van hun ‘dromen’.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren