Korenmolen de Goede Hoop in Mijnsheerenland gaat weer draaien!

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

Mijnsheerenland – Korenmolen de Goede Hoop gaat weer draaien! Met die leuze heeft de Stichting Molens Binnenmaas meegedaan met de Molenprijs 2016 georganiseerd door de Vereniging De Hollandsche Molen onder auspiciën van de BankGiro Loterij.Helaas werd niet de hoofdprijs ‘binnengesleept’ maar eindigde De Goede Hoop op een welverdiende tweede plaats.

De achterliggende periode heeft de stichting de initiële plannen nog eens zorgvuldig doorgenomen en met de wél beschikbare middelen gekeken wat in dit stadium haalbaar is om de molen weer draaivaardig te maken. Samen met de molenmaker Vaags uit Aalten is een plan van aanpak opgesteld om de molen dit najaar weer draaivaardig te maken en de molen weer open te stellen voor het publiek.

Op dinsdag 21 februari zullen dan ook de eerste stappen worden gezet. De roeden worden dan uitgenomen en zullen in de werkplaats van Vaags volledig worden gerestaureerd. Niet alleen een moeilijk maar ook tijdrovend karwei. Deze zgn. potroeden behoren tot de laatste 60 die er in Nederland nog zijn. De roeden zijn van het fabricaat Gebr. B. Pot en zijn van grote monumentale waarde. Diverse platen zijn los wegens ontbrekende klinknagels. Desondanks blijkt, na deskundig onderzoek en afstemming met de RCE, restauratie van deze roeden nog zondermeer mogelijk.Na de restauratie van de roeden zal het hekwerk worden aangebracht.

Voorzitter van de molenstichting, Jan Booden: “We hebben beloofd de herstelwerkzaamheden grondig aan te pakken. Het niet behalen van de eerste prijs bij de Molenprijs 2016 geeft nu een ‘gat’ in de oorspronkelijke begroting. Toch zijn wij ervan overtuigd een goed en minimaal plan te hebben opgesteld en werken tegelijkertijd aan het werven van de nog benodigde, aanvullende fondsen om alsnog alle geplande werkzaamheden te kunnen uitvoeren”.

Project
Het opgestelde herstelplan om De Goede Hoop weer te laten draaien, richt zich op de werkzaamheden die nodig zijn om:

  • veilig met de molen te kunnen draaien;
  • vrijwilligers en bezoekers een veilig betreden garanderen;
  • ervoor te zorgen dat het monument weer decennialang mee gaat.

Het herstelplan voorziet in het restaureren van de monumentale ijzeren potroeden (wiekenkruis). De meer dan een eeuw oude roede, die 24 meer lang zijn, zullen elders in Nederland door een gespecialiseerd bedrijf worden gerestaureerd. Daarnaast worden o.a. de vloeren, trappen en de draaiende delen onder handen genomen, waarbij veel aandacht wordt besteed aan de veiligheid van vrijwilligers en bezoekers. Met een schilderbeurt van de romp en het houtwerk aan de buitenkant van de molen zal het project worden afgerond.

Tijdschema
Het plan voorziet in een start van de werkzaamheden nu in februari. In het najaar van 2017, zal De Goede Hoop weer gaan draaien!

Net op tijd
De molenaar van De Goede Hoop, Wim van der Giesen, vertelt hoe dringend de uitvoering van de herstelwerkzaamheden is. “Stilstand is achteruitgang. Als een molen al zo lang stil staat, worden onderdelen versneld en in steeds heviger mate aangetast. Een in het oog springend voorbeeld daarvan zijn de roeden. Nu kunnen ze nog gerestaureerd worden, maar langer wachten zou onherroepelijk tot onherstelbare schade hebben geleid”.

Kosten
Met de uitvoering van het herstelplan is een bedrag gemoeid van € 215.000,00. Er is – zeker nu nog – een financieel gat ondanks het binnenhalen van de tweede prijs van de BankGiro Loterij Molenprijs. Meer fondsen werven is daarom een ‘must’ om de werkzaamheden volgens plan volledig uit te kunnen voeren.

Booden: “We werken er hard aan om deze unieke molen met veel historische aspecten voor de toekomst te behouden en weer draaiend (en toekomstig wellicht malend) aan de bewoners van de Hoeksche Waard terug te geven”

* De bijgaande foto’s zijn beschikbaar gesteld door de Stichting Molens Binnenmaas  


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren