Wethouder van Leenen geeft startschot Zonnebloemwedstrijd in Oud-Beijerland

0
219

OUD-BEIJERLAND – Wethouder Piet van Leenen had geen toepasselijker dag kunnen uitkiezen voor de officiële start van de zonnebloemwedstrijd onder de Oud-Beijerlandse basisschoolleerlingen. De lucht is strak blauw en de zon schijnt uitbundig wanneer de wethouder op donderdag 11 mei samen met een aantal kinderen van obs De Zevensprong Noord een aantal zonnebloemzaden in de schooltuin zaait. En inderdaad, de zonnebloem is natuurlijk dé bloem die iedereen aan zon, warmte en zomer doet denken! Zo’n 2.500 schoolkinderen ontvangen op korte termijn een zakje zonnebloemzaden om mee te doen aan de wedstrijd ‘wie kweekt de hoogste zonnebloem?’ Kortom, geel is niet alleen de kleur van/in het logo van Oud-Beijerland, maar is deze zomer ook de ‘dominerende’ kleur in talrijke tuinen.  

Zonnebloem

De meeste mensen zijn ongetwijfeld van kind af aan al gefascineerd door de grote felgekleurde zonnebloem (Helianthus Anuus). Toegegeven, voor kinderen gaat het opkweken van bloemen en planten vaak te langzaam, maar de zonnebloem heeft een verbazingwekkende groeisnelheid, ziet er aantrekkelijk en groots uit en is bijna overal op te kweken. Voor volwassenen heeft de zonnebloem vaak een nostalgische en romantische associatie met landelijke tafereeltjes of ouderwetse cottages. In het echt of op plaatjes en schilderijen, zoals bijvoorbeeld ‘De Zonnebloemen’, één van de bekendste schilderijen van Van Gogh.

Wedstrijd

De komende dagen krijgen alle leerlingen, zo’n 2.500, van alle basisscholen in Oud-Beijerland een zakje zonnebloemzaad. Het is de bedoeling dat de kinderen, al dan niet met behulp van (groot)ouders proberen om de grootst mogelijke zonnebloem op te kweken. Degene die de hoogste zonnebloem weet te kweken, krijgt een leuke prijs.

“Het is niet voor niets dat gemeente Oud-Beijerland het opkweken van zonnebloemen koppelt aan een wedstrijd”, vertelt wethouder Piet van Leenen. “We slaan zo twee vliegen in één klap. Kinderen vinden het over het algemeen leuk om aan een wedstrijd mee te doen én ze worden op deze manier ook meer betrokken bij de natuur. Daar komt nog bij dat zonnebloemen uitermate waardevol zijn voor insecten – vooral voor bijen – en vogels. De wedstrijd levert dus, los van wie de langste/grootste/hoogste kweekt, bij voorbaat al veel winnaars op”, lacht de wethouder.

Half september wordt bepaald wie de winnaars zijn. De deelnemers moeten voor 10 september 2017 een foto van hun zonnebloem(en) sturen naar [email protected] en daarbij aangeven wat de uiteindelijke lengte is. Belangrijk is natuurlijk ook het vermelden van naam en telefoonnummer. De vijf hoogste zonnebloemen worden nagemeten en de ‘eigenaren’ van de drie allerhoogste zonnebloemen ontvangen een leuke prijs (een Oud-Beijerland cadeaupas van 25, 15 en 10 euro).

Op www.oud-beijerland.nl/zonnebloem is uitgebreide info te vinden over de wedstrijd, zaai-instructies et cetera.En de kinderen van De Zevensprong Noord? Die kijken vanaf nu natuurlijk dagelijks vol spanning of hun zaadjes al ontkiemd zijn in de schooltuin. Aan het weer zal het zeker niet liggen!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.