Oud-Beijerland biedt rotondes ter adoptie aan

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Beneden.Oostdijk.jumbo_-1024x681OUD-BEIJERLAND – Je kunt er niet om heen, nou ja, figuurlijk dan. Want om het even vanuit welke richting je Oud-Beijerland in- of uitrijdt… je passeert altijd minimaal één rotonde. Dit betekent dus dat dagelijks duizenden ogen er – bewust of onbewust – een blik op werpen. Vandaar dat het gemeentebestuur het belangrijk vindt dat de rotondes een aantrekkelijke groene uitstraling hebben. Toegegeven: met de huidige rotondes is niks mis, maar het kan uiteraard altijd beter.

Oud-Beijerland is daarom op zoek naar hoveniersbedrijven in de regio (lees: Hoeksche Waard) die van de rotondes langs de bebouwde kom hun visitekaartje willen maken. En van gemeente Oud-Beijerland natuurlijk. De inschrijftermijn eindigt op 1 november 2015.

Rotonde

Het spreekt voor zich dat een rotonde als verkeersknooppunt primair bedoeld is om de verkeersstromen veilig en soepel te laten verlopen. Toch is ook het ‘middeneiland’ qua groen en ruimtelijk aspect een locatie die ertoe doet. Van de vijf rotondes aan de N217 liggen er drie in bebouwd gebied (rotonde Poortwijk, rotonde Langeweg en rotonde Randweg) en twee in landelijk gebied (rotonde De Bosschen en rotonde Greup).

Beeldkwaliteit

De wens van gemeente Oud-Beijerland om de groene uitstraling en beeldkwaliteit van de vijf rotondes op de invalswegen naar de bebouwde kom te vergroten, was er al langer. Echter, de reconstructie van een deel van de N217 (Kwakscheweg) waaraan door de provincie Zuid-Holland wordt gewerkt, is voor de gemeente hét moment om de rotondes daadwerkelijk aan te pakken.

Plan

Gemeente Oud-Beijerland heeft, samen met wegbeheerder provincie Zuid-Holland, een plan opgesteld om de groenrichting van de rotondes te verbeteren. In dit plan is voor lokale en regionale hoveniersbedrijven een prominente rol weggelegd. Bedrijven krijgen namelijk de mogelijkheid om een rotonde te adopteren (voor alle duidelijkheid: het gaat hierbij uiteraard om het groen op het middeneiland). Kortom, het hoveniersbedrijf ontwerpt een plan, verzorgt de tuinaanleg op de rotonde en draagt zorg voor het onderhoud. Als ‘tegenprestatie’ mag het bedrijf twee borden  met de bedrijfsnaam plaatsen. Hierdoor is de rotonde dan – letterlijk en figuurlijk –  het visitekaartje van het bedrijf. En van gemeente Oud-Beijerland. Als dat geen win-winsituatie is!

Procedure een aanmelden

De gemeente hoopt uiteraard dat Oud-Beijerlandse en/of Hoeksche Waardse hoveniersbedrijven geïnteresseerd zijn in het adopteren van één of meerdere rotondes. Overigens dient de kandidaat, naast aantoonbare vakbekwaamheid op het gebied van groenbeheer, bereid dan wel in staat te zijn om een contract af te sluiten voor een periode van minimaal vijf jaar. Het spreekt daarnaast voor zich dat het ontwerp moet voldoen aan de regels van provincie Zuid-Holland.

Geïnteresseerde hoveniersbedrijven kunnen zich voor 1 november 2015 aanmelden bij de gemeente onder vermelding van ‘rotondes N217’.

Meer informatie over de voorwaarden, ‘spelregels’, procedure en wijze van aanmelden vindt u op www.oud-beijerland.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren